"Stijn Jamart: "We kunnen deze op alle mogelijke afmetingen maken"

Jamart blijft geloven in houten verpakkingen

Tholen - Al sinds 1928 is Jamart actief in het maken van kisten. Het Belgische bedrijf is de oudste kistenfabriek van het land en produceert dagelijks zo'n 50.000 fruitkisten. Jamart is gelegen in Borgloon, het hart van de fruitstreek. De fabriek is van Stijn en Dirk Jamart. "Onze vader Rico is eigenlijk met pensioen, maar hij kan de zaak niet loslaten", vertelt Stijn. "Mijn opa startte het bedrijf met de productie van bierbakken, maar hij schakelde al snel over op fruitkisten. Vandaag de dag bieden we een divers assortiment met kisten, palloxen (kuubskisten) en palletten. We kunnen deze op vraag van de klant op alle mogelijke afmetingen fabriceren. Daarnaast is ook bedrukking van hoge kwaliteit mogelijk op onze kisten."Bedreigingen karton en plastic

Het bedrijf heeft diverse topjaren meegemaakt en de laatste was in 2007. Volgens Stijn lijkt de sector voor houten kisten tegenwoordig op z'n retour te zijn. "We merken dat ze in de AGF-sector steeds meer gebruik maken van andere verpakkingen zoals karton of plastic. Neem nu bijvoorbeeld de palloxen: vroeger fabriceerden wij er 80.000 per jaar. Nu zijn dat er maximaal 15.000. De evolutie is dat er steeds meer bedrijven gebruik maken van de plastic palloxen. Dit terwijl er zo veel voordelen zijn van houten verpakkingen. Onze producten zijn vochtregulerend, antibacterieel en de groenten en fruit blijven langer vers in houten verpakkingen. Daarnaast zijn onze producten duurzaam en volledig recyclebaar en plastic is daarentegen slecht voor het milieu. Over het algemeen liggen de prijzen voor houten kisten lager dan kartonnen dozen."Jamart is actief in België en Nederland. "We zijn sterk afhankelijk van de vraag en de prijzen in de fruitmarkt. De beste jaren voor ons zijn als er veel volumes naar Rusland worden geëxporteerd. Dit gebeurt namelijk in houten verpakkingen. Als de prijzen van het fruit te hoog zijn, blijft er meer in het binnenland en wordt er meer gebruik gemaakt van kartonnen verpakkingen. Enkele jaren geleden stapte een grote klant van ons over op kartonnen verpakkingen voor aardbeien. Voor ons was dat echt een slag in het gezicht. Helaas heeft die trend doorgezet, al gebruiken ze nog wel houten verpakkingen voor de vollegrondsteelt. Onze kisten zijn namelijk beter bestand tegen regen en wind dan kartonnen dozen."Onzekere markt
Jamart blijft investeren en heeft onlangs een nieuwe machine laten installeren. "Door middel van deze machine worden de kratten automatisch gestapeld en op lange termijn kunnen we hierop besparen." De productie is moeilijk in te plannen. "Er worden bijna geen afspraken meer voor lange termijn gemaakt. Vroeger kon je voor een heel seizoen bespreken. We produceren elke dag op vraag en aanbod en zijn zeer afhankelijk van de markt. Wij reageren meteen op de klantvraag, maar het is heel onzeker wanneer die er is. Aan de ene kant willen we niet te veel voorraad, maar we willen wel direct inspelen als er plotseling een bestelling komt. Als klanten 's morgens bestellen, willen ze het meestal in de middag al ter plaatse hebben. Wij spelen daar gelijk op in en brengen dit ook zelf naar de klant. De service is onze toegevoegde waarde. Het meeste hout halen we uit Servië. Dus we moeten ook rekening houden met een reistijd van 2 tot 3 dagen."

 

Geloven in houten verpakkingen
Toch blijven Stijn en zijn broer geloven in de houten verpakkingen. "We hopen dat de vraag van deze duurzame en sterke producten weer in de lift komt. Klanten die afhaken, geven aan dat de handel minder om houten verpakkingen vraagt. We zien dat steeds meer zachtfruit in karton wordt verpakt en hopen dat deze trend zich niet doorzet bij hardfruit. We hopen dat de AGF-sector wordt overtuigd door de geweldige voordelen van houten verpakkingen. Niet alleen fruit kan hierin worden verpakt, maar ook groenten hebben hierdoor een mooiere uitstraling. Met houten verpakkingen zijn enorm veel mogelijkheden, maar je moet het wel zien."Voor meer informatie:
Jamart N.V.
Industrieweg 7
3840 BORGLOON
Tel: 0032 12 74 10 88
Fax: 0032 12 74 54 59
www.nvjamart.be
nv.jamart@skynet.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.