Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitgebreid interview met COO Coen Bos van Fyffes in Primeur

"We gaan meer investeren in eigen productie"

Met een Europese afzet van zo'n 45 miljoen dozen per jaar is Fyffes momenteel de grootste bananenleverancier van Europa. Coen Bos is Chief Operating Officer bij Fyffes en vertelt in de Primeur, die deze week verschijnt, openhartig over de belangrijkste ontwikkelingen op de markt, de kansen en bedreigingen, nieuwe markten en de toekomst van het bedrijf, dat afgelopen jaar een omzet behaalde van een miljard euro.



Eigen teelt
"Dole heeft eigen plantages in Costa Rica en ook Chiquita heeft een aantal eigen plantages. Maar de hoeveelheid eigen productie verschilt per bedrijf. Dole en Del Monte hebben relatief veel eigen productie, Chiquita wat minder en Fyffes produceert op dit moment ook niet veel bananen zelf. Fyffes ziet zeker het belang in van eigen productie en zal daarom ook meer gaan investeren in productie om een nog vollediger geïntegreerde operatie te verkrijgen en de bananenaanvoer nog efficiënter te kunnen afstemmen op de markt. Meloenen produceren we daarentegen al voor de volle 100% zelf, evenals ongeveer de helft van onze ananas", vertelt Coen Bos.

Toekomst
"De laatste jaren groeien we zo'n beetje met 8 tot 10%. Ik denk niet dat het onmogelijk is om de komende zeven jaar 70 tot 80% te groeien. Vooral door acquisitie en nieuwe markten aan te boren. Daar horen dan natuurlijk ook weer nieuwe vestigingen bij. We beginnen in China. Aan het eind van het jaar willen we daar ons eerste rijp- en distributiecentrum operationeel hebben. In eerste instantie doen we dat op kleine schaal. We willen eerst kijken hoe het daar allemaal werkt. Ik denk dat hetzelfde mogelijk is in India en wellicht in meer Oosterse landen. Daarnaast zijn we nog niet zo sterk vertegenwoordigd in de Verenigde Staten, waar ik ook nog wel groeimogelijkheden zie. In het Midden-Oosten zitten wij zelf niet. Onze concurrenten zijn daar sterk vertegenwoordigd. De enige manier om deze markt te benaderen, is door middel van een samenwerking of acquisitie."

Het hele interview lezen? Neem dan een abonnement op Primeur en we sturen je het oktober-nummer nog toe