Het reisgezelschap
Het Spaans Historisch Citrus Museum
Citrus-lamp
Sorteren en wassen met de hand
Oud citrus kistje
Aandachtig kijken en luisteren naar de film
Reisleidster Carmen
Zoveel verschillende merken, allen gekenmerkt door prachtige kleurrijke afbeeldingen.
Exportlanden Spaans citrus
Bewerkte producten
Eerste citruspers
Etiketten van blikken
Pers
Citrus verschepen
Het citrus werd in de 18de eeuw nog in kleine bootjes naar Zuid-Frankrijk uitgevoerd, waarna al in het begin van de 19de eeuw de Verenigde Staten en de rest van Europa met grote schepen werd beleverd. Daarna per trein en uiteindelijk per gekoelde vrachtwagen.
Machine onderhoud
We zien hoe vrouwen het citrus vroeger met de hand wasten en sorteerden.
Kistjes in alle soorten en maten
prachtige kleurrijke merken
Machinale sortering en verpakking dat zich altijd blijft ontwikkelen.
Ook de kistjes zijn altijd mooi gedecoreerd
Angelique in gesprek met de eerste winnaar van de Purafresh-actie Mevr. Koenders uit Kerkdriel
De teeltgebieden in Spanje
Oogstgerei
De meeste citrusplantages zijn al eeuwen in handen van families.
De oogstperiode per variëteit
Alle variëteiten in beeld
Plantages zover het oog reikt.
Restaurant Asador 7 de Julio
Gezellig ingericht in Spaanse stijl.
Angelique legt uit wat de bedoeling is
Zelf cider tappen
In de rij om een glaasje cider te tappen.
Daar wordt je vrolijk van
Jarige job
De fieldmanager van Motilla, Angelique Goesten en reisleidster Carmen.
De groep volgt gehoorzaam.
De bomen hangen goed vol.
Zelf een mandarijn plukken.
Onderonsje tussen de fieldmanager en Carmen.
Mooi oranje gekleurde clementines.
Plukken en proeven
De fieldmanager van Motilla vertelt ons over het irrigatie-systeem.
Carmen legt uit dat zowel de teelt als de oogst van citrus te vergelijken is met appelen. Er wordt zo'n 2 tot 3 keer geplukt en vooraf worden de vruchten uitgedund om het groeiproces te optimaliseren.
De eerste clementines zijn inmiddels geoogst en halverwege januari zullen de laatsten van de boom worden gehaald.
Voor de eerste aanvoer worden groene mandarijnen geplukt die nog gerijpt moeten worden, waarna de oranje mandarijnen volgen.
Deze boom is bespoten tegen een plaag. Even geen citrus plukken tot het middel niet meer schadelijk is.
Overzicht van de plantage.
Pakstation Motillo
Een Pura fresh auto.
Deze auto's vervoeren het zojuist geplukte citrus naar het pakstation.
Iedereen bedekt naar binnen.
De Pura fresh kisten
De auto's worden uitgeladen.
Zowel groene als oranje clementines komen binnen.
De groene mandarijnen krijgen in deze cel hun oranje kleur.
Deze machine zet de kratten op de machine.
Wassen en op de band.
Sorteren op kleur en maat.
Deze moeten nog 'ontgroent' worden.
Sinaasappelen
Controle
Controleren op oneffenheden.
Controle met uv-licht op oneffenheden die je met het blote oog niet kunt zien.
Naar de verpakkingslijn.
Alles wordt goed in de gaten gehouden.
Overzicht van de verpakkingslijn.
Nogmaals controleren.
Verpakken in netten.
Hoer worden de Pura fresh kisten ingepakt.
De dames gaan door tot 's avonds laat.
Alleen de beste komen in de kist.
Stickertje erop, netje vastzetten.
Zelf een zakje vullen.
Hoe ziet het eruit?
Zelf inpakken is niet zo makkelijk als gedacht.
En klaar!
Nog een kijkje nemen in de koeltunnels.
Nog wat kiekjes van de stad Valencia.
Station gedecoreerd met citrus.
Centraal station van Valencia gedecoreerd met citrus
Dank je
Er ging iets mis met het versturen van uw bericht. Misschien is het gemarkeerd als spam, u kunt het na het lezen van een aantal andere artikelen later nogmaals proberen.
Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!
Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.