Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
duurste kruid

Teler probeert saffraan in kas te telen

Nu de lentekrokussen in aantocht zijn, dromen sommige telers van een bepaalde in de herfst bloeiende krokus die saffraan produceert: de meest waardevolle specerij ter wereld.

Onderzoekers van de Universiteit van Vermont hebben proeven gedaan met deze exotische specerij, die nu vooral in Iran wordt geteeld en sporen telers aan om ook te profiteren van wat ze hopen een winstgevend gewas zal zijn.

"Is dit het rode goud waar we naar op zoek waren?" vraagt Patricia Fontaine van de Palmer Farm in Little Compton, Rhode Island. Zij, haar moeder en broer woonden deze maand een uitverkochte workshop bij over de saffraanteelt georganiseerd door de Universiteit van Vermont waar telers bij waren uit New England en zelfs uit Indiana en Californië.

De familie was op zoek naar een gewas om in hun hoge tunnel te telen. "We waren alle mogelijkheden aan het bekijken en toen verscheen dit en dachten we: 'Dit kan niet waar zijn'," zegt Fontaine's broer Ryan Golembeske.

Volgens de UVM onderzoekers waren de opbrengsten $4,03 per square foot, in vergelijking met $3,51 per square foot voor tomaten en $1,81 voor winterbladgroenten. Ze schatten dat een acre (4047 m2) in hoge tunnelkassen geteelde saffraan $100.000 per seizoen zou kunnen opleveren.

Lees meer op AP
Publicatiedatum: