"Prachtig als we houdbaarheid kunnen verlengen en uitval reduceren"
Een van de kanshebbers vandaag voor de toppositie in de top 100 is LiquidSeal in Leiden. Citrus uit Zuid-Afrika of Argentinië, mango's uit Brazilië, of papaya's uit Colombia, zijn soms drie tot vier weken onderweg. Tijdens die lange reis is het het beste als het rijpingsproces van het fruit als het ware wordt stilgezet. Dan kan met behulp van de uitvinding van LiquidSeal.
Directeur Victor Monster: "Wij hebben een biologisch afbreekbaar polymeer ontwikkeld. Dat is een laagje dat om het fruit wordt aangebracht door sprayen of onderdompelen bij bederfelijk fruit met een harde schil: mango's, avocado's. Dat ademende laagje zorgt ervoor dat er minder zuurstof naar het product gaat. Daarmee verlengen we de houdbaarheid."
Monster zegt dat er geen nadelen voor de gezondheid zijn, omdat nagenoeg niets van het spul in het fruit zelf terechtkomt. "Er is uitgezocht dat je zeker 500 mango's moet eten voordat er iets van schadelijkheid optreedt."
Eric Brückner van fruitimporteur en -exporteur Timerfruit in De Lier gaat een proef doen met LiquidSeal. "Ik vind het een mooi systeem. Als we de houdbaarheid van producten kunnen verlengen, is dat natuurlijk prachtig. Een deel van de producten wordt toch weggegooid. Met dat beschermende laagje kunnen we hopelijk die uitval reduceren."
Bron: Radio 1 journaal