Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herstel 'verloren' kankerbestrijdende kracht van bevroren broccoli

Onderzoekers hebben ontdekt dat bevroren broccoli geen sulforafaan, de kankerbestrijdende fytochemische stof die in verse broccoli zit, kan vormen. Het onderzoek dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Illinois, demonstreerde hoe de voedingssector de gezondheidsvoordelen van bevroren groenten kan herstellen. Voedingsprofessor Elizabeth Jeffery zei dat slechts drie tot vijf porties broccoli per week zorgen voor een kankerbeschermend voordeel, maar dat geldt niet voor diepvriesbroccoli.

Ze legde uit: "Het probleem begint wanneer de te bevriezen broccoli wordt geblancheerd of tot hoge temperaturen wordt verhit om enzymen die vreemde kleuren, smaken en geuren tijdens de 18-maandenlange houdbaarheid kunnen veroorzaken, te inactiveren. De extreme hitte vernietigt het enzym myrosinase, die nodig is om sulforafaan, de krachtige kankerpreventieve samenstelling in broccoli, te vormen."

In het tweede onderzoek experimenteerden de onderzoekers met het blancheren van broccoli op iets lagere temperaturen dan 86 graden Celsius. Met een temperatuur van 76 graden, werd 82 procent van de myrosinase behouden zonder afbreuk te doen aan voedingsveiligheid en kwaliteit. De onderzoekers dachten eerst dat het ontdooien van bevroren broccoli in de koelkast de cellen van de plant zouden breken en de enzymsubstraatinteractie konden doen beginnen. Het werkte echter niet.

De onderzoekers besloten diepgevroren broccoli bloot te stellen aan myrosinase van een verwante kruisbloemige groente. Toen ze 0,25 procent rettich -een hoeveelheid die met onze smaakpapillen niet op te sporen is- op de bevroren broccoli sprenkelden, werkten de twee verbindingen samen om sulforafaan te vormen, vertelde Edward B. Dosz, een afgestudeerde student in Jeffery's laboratorium.

De onderzoekers ondervonden dat het rettich-enzym hittestabiel genoeg was om de gezondheidsvoordelen van broccoli te behouden, zelfs wanneer het tien minuten lang werd gekookt op 50 graden Celsius. Dus wanneer je diepgevroren broccoli in de magnetron kookt, zal het zijn kankerbestrijdende capaciteiten behouden.

Source: business-standard.com

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer