Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tijdens Potato Europe

Officiële beëdiging voor aardappelkeurmeesters

Op 11 september beëdigt voorzitter Renée Bergkamp van het Productschap Akkerbouw de aardappelkeurmeesters van Nederland. Deze officiële beëdiging vindt plaats tijdens een bijeenkomst bij het Potato Europe evenement in Emmeloord.

Op verzoek van de NAO, LTO en VAVI is door het Productschap akkerbouw een verordening vastgesteld waarin de beëdigingsprocedure en de beëdiging van de keurmeesters met betrekking tot de keuring van consumptie- en industrieaardappelen is geregeld. Met behulp van deze verordening kan de sector waarborgen dat de keuring op basis waarvan de aardappeltelers worden uitbetaald, wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde keurmeester.

Kern van de verordening is dat de onderneming waarvoor de keurmeester werkzaam is alleen aardappelen mag keuren als de keurmeester voldoet aan een aantal eisen en beëdigd is. Zo moet de keurmeester bijvoorbeeld in het bezit zijn van een certificaat waaruit de deskundigheid in het vaststellen van de kwaliteit van aardappelen blijkt. Minimale eisen die hierbij worden gesteld zijn:
  • Kennis van aardappelen. Kennis van algemene aard met betrekking tot naamgeving, teelt en bewaring, maar ook over onderwerpen zoals gebruiksdoel, milieuaspecten en voedselveiligheid
  • Kennis van de methodiek om aardappelen te kunnen keuren zoals afspraken betreffende de methodiek bij het vaststellen van onderwatergewicht, bakkleur en drijvers zoals onder andere beschreven in de voormalige CKA protocollen
  • Opleiding in het herkennen van ziekten en gebreken die de kwaliteit beïnvloeden. Naast bekende kwaliteitsgebreken als blauw en rooibeschadiging moeten ook rhizoctonia en vreterij als zodanig herkend kunnen worden. Ook kennis van voorkomende quarantaineziekten zoals ringrot, bruinrot en wratziekte horen hierbij.
Voorbeelden van certificaten waarmee keurmeesters hun deskundigheid kunnen aantonen zijn: het NAO certificaat, CKA certificaat keurmeester, RUCIP aardappelexpert en N&S module P17 Aardappels. Ook andere bewijzen kunnen voor acceptatie worden aangeboden.

bron: Productschap Akkerbouw,
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer