Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bepaalde stoffen in knoflook verlengen levensduur muizen

Een Spaanse studie, geleid door de onderzoeksinstelling CSIC, heeft aangetoond dat zwavelrijke verbindingen uit planten zoals knoflook, ui en prei – zogeheten diallylsulfiden – de levensduur van muizen kunnen verlengen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism en openen nieuwe mogelijkheden voor behandelingen die de kwaliteit van leven op latere leeftijd kunnen verbeteren.

De onderzoekers richtten zich specifiek op de stoffen die in knoflook voorkomen. Ze ontdekten dat deze moleculen het verouderingsproces op meerdere fronten afremmen. Zowel jonge als oudere mannelijke muizen die deze stoffen via hun voeding binnenkregen, leefden langer en bleven fitter. Ook zagen de wetenschappers verbeteringen in de werking van insuline – cruciaal voor een gezond metabolisme en het voorkomen van ziektes – en in bepaalde signaalprocessen binnen de cellen die met veroudering te maken hebben.

"Wat we zien, is dat deze verbindingen veranderingen veroorzaken in biologische routes die het verouderingsproces aansturen. Het bewijs wijst erop dat deze mechanismen, die zowel bij dieren als mensen bestaan, belangrijk zijn om langer en gezonder te leven", legt María Ángeles Cáliz Molina uit. Zij is hoofdonderzoeker van de studie en werkt bij het Cabimer, het Andalusisch Centrum voor Moleculaire Biologie en Regeneratieve Geneeskunde. "Maar", voegt ze toe, "we moeten voorzichtig zijn. Meer onderzoek is nodig voordat we deze bevindingen kunnen toepassen op mensen."

Naast de effecten op levensduur en metabolisme, bleken de zwavelverbindingen ook gunstige invloed te hebben op aandoeningen die vaak voorkomen bij het ouder worden. Denk aan alzheimer, diabetes type 2 en spierafbraak. Met name het effect op metainflammatie – een chronische, laaggradige ontstekingsreactie die gelinkt is aan onder meer obesitas en hoge bloedsuikerwaarden – viel op.

"De uitkomsten zijn veelbelovend. Het feit dat het om natuurlijke stoffen gaat die al deel uitmaken van ons eetpatroon is zeker een pluspunt", zegt Alejandro Martín-Montalvo, seniorauteur van het onderzoek en eveneens verbonden aan het Cabimer. "Maar we staan nog aan het begin. We moeten nog veel leren over wat deze verbindingen precies doen en hoe ze ons kunnen helpen om gezonder oud te worden. Voordat we ze kunnen aanbevelen, is meer onderzoek nodig, zowel bij dieren als bij mensen."

Klik hier voor knoflook extract

Voor meer informatie en het volledige artikel:
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
www.csic.es

Gerelateerde artikelen → Zie meer