Het Spaanse knoflookseizoen sluit 2025 af met een mooie plus van 9%. Dat is opmerkelijk, zeker in een jaar vol klimaatproblemen en buitenlandse prijsdruk. Toch zijn er ook duidelijke waarschuwingen. Door hagel waren de bollen vaak kleiner. En uit de eerste sectoranalyses blijkt: in 2026 zullen de prijzen waarschijnlijk dalen.
De uitdagingen stoppen niet bij het weer. Spanje krijgt steeds meer concurrentie van landen als China, Argentinië en Egypte, waar knoflook goedkoper geteeld wordt. "Het speelveld is niet eerlijk", zegt José López de la Fuente, CEO van Grupo Lomar. "Wij hebben hogere kosten en strengere regels waar we aan moeten voldoen."
Daarbovenop komt nog een ander probleem: het aantal toegestane gewasbeschermingsmiddelen neemt af. Dat maakt het moeilijker om ziekten en plagen onder controle te houden, en jaagt de indirecte kosten omhoog.
Toch blijft Spanje de grootste knoflookproducent van de EU, met jaarlijks meer dan 315.000 ton. Voor het komende seizoen heerst er voorzichtig optimisme. De hoop is gericht op een beter evenwicht tussen opbrengst en prijs. Volgens kenners draait het vooral om aanpassingsvermogen, innovatie, en het versterken van de identiteit van Spaanse knoflook als een lokaal product dat uitblinkt in kwaliteit.
Bron: financialfood.es