Tholen - Het besluit van HAK om de ambitie om volledig biologisch te produceren terug te schroeven naar circa 15% roept felle reacties op vanuit de landbouwsector. Op sociale media wordt de strategie van het conservenbedrijf kritisch besproken.

Boerin Alice van Drie uit Nijkerk schrijft in een reactie op X: "Als de CEO van Hak gewoon eens een paar willekeurige boeren had gebeld en gevraagd: 'Is 100% bio haalbaar?', had élke boer 'NEE' gezegd. Toch ging Hak all-in op het sprookje, puur als marketingstunt. De boer is weer kind van de rekening. Hak: bedankt voor de les in groene luchtkastelen."
Boeren willen wel, maar consument wil niet betalen
Tegelijk wijzen anderen op de complexiteit van de markt. Boer Jean-Pierre Kerckhoffs uit Spaubeek stelt: "De CEO had beter consumenten kunnen vragen of ze bereid zijn een groter deel van hun budget aan voedsel te spenderen en bij mislukte oogst voor een ander product van HAK te kiezen ipv het product bij een concurrent te kopen. Boer(inn)en willen denk ik wel…"
De praktische uitdagingen van biologisch telen komen ook naar voren. HAK gaf aan dat de biologische tuinbonenoogst volledig was mislukt door een insectenplaag. Akkerbouwer Michiel van Andel wijst erop dat door Europese regelgeving dit vaker gaat gebeuren. "Het ergste is dat door Europees gbm beleid (gevaar ipv risico beoordeling) dit soort misoogsten met enige regelmaat vaste prik gaan worden. Niet alleen in bio maar ook op de andere 95% van het areaal. Gaat veel meer impact hebben, maatschappijbreed."
Wel wat naïef van HAK
Uit de keuze van HAK blijkt dat het economisch lastig is om een volledig biologische strategie rendabel te maken. Projectleider biologische landbouw Gerdine Kaptijn van Bionext legt uit dat conserventeelten en kolen niet de 'cash crops' zijn in een biologische rotatie. "Het was van Hak ook wel wat naïef gedacht. Zij kunnen alleen conserventeelten en kolen afnemen. Wie neemt de rest van het bio bouwplan voor haar rekening, de gewassen waar het geld mee verdiend wordt? Daar zit het probleem."
Jos Verstegen vult aan: "Je kan niet gangbaar suikerbieten telen en vervolgens biologische conserven op hetzelfde perceel. De risico's lagen bij de boer, HAK pronkte goedkoop met de ambitie."
In de praktijk complex en risicovol
Deze reacties laten zien dat de discussie rondom HAK niet alleen gaat over ambitie of marketing, maar vooral over de praktische en financiële haalbaarheid van een 100% biologische strategie. Wat begon als een gedurfd experiment, blijkt in de praktijk complex en risicovol, met boeren en consumenten in het middelpunt van de discussie.