De oogst van ijsbergsla in Turkije ligt dit jaar lager dan in voorgaande seizoenen. Dat zegt Kerim Taner, voorzitter van de Turkse AGF-exporteur Perla Fruit, dat ijsbergsla teelt op ongeveer 100 hectare, in samenwerking met contracttelers in de regio Menderes bij İzmir.
© Perla Fruit Gida Sanayi Ve Ticaret A.S.
Toch verwacht Taner dat het ijsbergseizoen nog maandenlang druk zal blijven. Dankzij de winterteelt in kassen loopt de oogst namelijk door tot ver in het voorjaar. "De eerste oogsten uit de openlucht starten half oktober en lopen door tot eind december. In januari begint de oogst in de kassen, die doorgaat tot half april. De binnenlandse vraag is de afgelopen twee maanden opvallend sterk geweest, en sinds deze week merken we ook een groeiende belangstelling uit Europa, met name uit Duitsland en Nederland. We verwachten dat de vraag vanuit zowel Turkije als Europa tot in mei aanhoudt."
Om de kwaliteit van de ijsbergsla te garanderen, maakt Perla Fruit gebruik van vacuümkoeling. Taner is ervan overtuigd dat deze techniek nieuwe exportmarkten binnen bereik brengt: "Alle geoogste ijsbergsla wordt direct gekoeld via vacuümtechnologie. Dat verlengt niet alleen de houdbaarheid, maar ook de transportmogelijkheden. De afgelopen twee jaar hebben we veel positieve feedback gekregen van klanten, zowel in binnen- als buitenland. Mede daarom overwegen we dit jaar om ook te gaan exporteren naar het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië, waar de levertijd vanuit Turkije ongeveer zeven dagen bedraagt."
© Perla Fruit Gida Sanayi Ve Ticaret A.S.
Perla Fruit kijkt daarnaast verder vooruit. Om de leveringen volgend jaar het hele jaar door te kunnen garanderen, plant het bedrijf ook teelt op hoger gelegen gebieden. "Met openluchtteelt vanaf april willen we vanaf 2026 jaarrond ijsbergsla kunnen leveren."
Naast ijsbergsla draait ook het tomatenseizoen op volle toeren. "We zitten nu midden in de export van trostomaten", aldus Taner. "Die worden geteeld in moderne kassen, verspreid over verschillende regio's in Turkije, en vinden gretig aftrek in heel Europa. De aanloop naar Kerst was bijzonder druk, en we verwachten dat de vraag naar trostomaten ook de komende tijd hoog blijft."
Voor meer informatie:
Kerim Taner
Perla Fruit
Tel: +90 224 502 1888 (Turkije)
[email protected]
www.perlafruit.com