De Peruaanse granaatappeloogst begint zoals gebruikelijk aan het begin van het nieuwe jaar, maar kent één duidelijk verschil met vorig seizoen: het loskomen van de grote volumes schuift ongeveer twee weken op. Dat stelt José Luis Gereda, voorzitter van brancheorganisatie ProGranada, na een bezoek aan de belangrijkste teeltregio's in het zuiden van het land. "Het seizoen begint niet later, maar de piek in productie komt dit keer simpelweg wat later. Vanaf week 1 is er wel fruit, maar minder dan vorig jaar", verduidelijkt hij.
De regio Arequipa is ook dit jaar weer de enige die al in januari begint met oogsten, al gaat het daar traditioneel om kleine hoeveelheden. In Ica, goed voor 76% van de totale Peruaanse productie, begint het seizoen op de normale manier, maar schuiven de piekweken naar voren in de kalender.

ProGranada benadrukt dat het hier om oogstperiodes gaat, en niet om aankomstweken in de bestemmingslanden, een belangrijk verschil om verwarring te voorkomen. Als de oogst in week 1 begint en de grotere volumes pas rond week 6 beschikbaar zijn, dan betekent dat dat het fruit Europa — nog steeds de belangrijkste afzetmarkt — pas bereikt vanaf ongeveer week 5, met een piek tussen half april en mei.
Een nieuw element dit seizoen is de toegang tot de Chinese markt. Peru mag nu officieel exporteren naar China, op voorwaarde dat het fruit eerst een koudebehandeling ondergaat: 17 dagen bij 1,67°C. Maar volgens Gereda zullen de exportvolumes dit eerste jaar nog laag blijven. "We moeten het proces eerst leren beheersen. Het is voor iedereen nieuw en we bouwen het stap voor stap op", zegt hij. De behandeling lijkt sterk op die van Israël, dat dezelfde methode gebruikt voor export naar de VS om fruitvliegen te doden nog voor het fruit aankomt.
© Progranada
Om de kwaliteit van het fruit bij aankomst in China te garanderen, komt eind februari de Israëlische expert Ron Porat naar Peru. Hij is verbonden aan het Vulcani Center en geldt als autoriteit op het gebied van koudebehandeling bij granaatappelen. Tijdens zijn bezoek zullen Peruaanse exporteurs technische richtlijnen krijgen over hoe ze het koudeprotocol veilig kunnen toepassen en schade door kou kunnen voorkomen.
Volgens ProGranada is deze stap richting China strategisch van groot belang. Het biedt niet alleen toegang tot een nieuwe markt, maar wordt ook gezien als de sleutel tot een bredere opening van Azië voor de Peruaanse granaatappel.
"Kortom: het seizoen 2026 begint op tijd, maar de verdeling van de volumes is anders dan voorgaande jaren. Dat heeft directe gevolgen voor de aankomstweken in Europa en vereist aangepaste planning van exporteurs. Europa blijft vooralsnog de belangrijkste markt, maar met China als nieuwe speler in opbouwfase en technische kennis in ontwikkeling, liggen er kansen voor verdere groei", besluit Gereda.
© Progranada
© ProgranadaVoor meer informatie:
José Luis Gereda
ProGranada
Tel: +51 959 277 351 (Peru)
[email protected]
www.progranada.pe