Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pampa Baja teelt jaarrond fruit in Peruaanse woestijn: 1.300 hectare avocado, druiven en blauwe bessen

Late Peruaanse avocado’s vullen Europees gat

In een streek waar het landschap wordt gedomineerd door woestijn en het water van meer dan 100 kilometer ver moet komen, heeft Agrícola Pampa Baja een intensieve en veelzijdige fruitteelt opgezet. Het doel is om exportmarkten te bereiken zoals Europa, de VS en Azië, en dat op gunstige momenten in het handelsjaar.

Op 1.300 hectare in Majes, in het zuiden van Peru, teelt het bedrijf al ruim 25 jaar avocado's, druiven, granaatappelen, mandarijnen en sinds drie jaar ook blauwe bessen.

Dankzij een irrigatiesysteem dat water aanvoert vanuit de Condoroma-dam, kan het teeltbedrijf jaarrond opereren. "Wij zijn hier de enige grote commerciële speler", vertelt CEO Claudio Albarracín. "De meeste telers in deze regio hebben kleine percelen van zo'n vijf hectare. Het irrigatieproject was in eerste instantie ook voor hen opgezet."

Die situatie biedt voordelen en uitdagingen: Pampa Baja heeft toegang tot moderne infrastructuur, maar het ontbreekt in de regio aan ervaring met grootschalige teelt. Dat maakt het lastig om gespecialiseerd personeel te vinden.

© FreshPlaza
Op 1.300 hectare in Majes, in het zuiden van Peru, teelt het bedrijf al ruim 25 jaar avocado's, druiven, granaatappelen, mandarijnen en sinds drie jaar ook blauwe bessen.

Avocado: stabiele koploper
Jaarlijks exporteert Pampa Baja bijna duizend containers Hass avocado's. De teelt gebeurt op twee plekken: Olmos (in het noorden van Peru) en Majes (in het zuiden). "De avocado uit Olmos is vroeg, die uit Majes juist laat. Daardoor vermijden we de piek van de Peruaanse productie in juni en juli", legt commercieel manager Fanny Robles uit. En dat zorgt voor betere prijzen op de exportmarkt.

Het klimaat in Majes zorgt ook voor grote kalibers: maat 12–18, vergeleken met 18–26 in Olmos. "In Olmos halen we wel opbrengsten van 26 tot 29 ton per hectare. Daarmee zitten we ruim boven veel andere telers", voegt Robles toe.

De Hass avocado's van Pampa Baja gaan vooral naar Europa, maar ook naar Azië, de Verenigde Staten en Chili. Die laatste markt groeit snel, mede dankzij logistieke voordelen: binnen 48 uur ligt het product in de schappen.

"In de VS is het lastig om door te breken", zegt Robles. "De concurrentie met Mexico en de lokale teelt in Californië is gewoon te groot. In Azië zien we meer groei. Daar gaat nu al 15% van onze avocado's heen. De promotie van Peruaanse avocado's in China door branchevereniging ProHass helpt daar enorm bij."

© Agrícola Pampa Baja SAC
Druiven van het ras Timco

Druiven: focus op pitloze rassen
Ook druiven zijn een belangrijke pijler. De teelt vindt volledig plaats in Majes. Dit jaar mikt het bedrijf op zo'n 830 containers, goed voor circa 1,65 miljoen kartons. Alles wat ze telen is pitloos en onder licentie, met rassen zoals Allison, Timco, Autumncrisp, Ivory, Sweet Globe en Melody. Ongeveer 60% van de druiven is groen, 35% rood en 5% zwart. "We exporteren 75% naar de VS, de rest naar Europa en een klein deel naar Azië", zegt Robles.

In Azië is de concurrentie groot, vooral vanuit China met rassen als Shine Muscat, die goedkoper zijn en makkelijk toegang hebben tot markten in Zuidoost-Azië. Toch blijft er interesse, vooral in groene druiven. "Japan, Korea en Taiwan zijn onze belangrijkste bestemmingen daar. Zowel groene als rode druiven doen het goed in die markten."

Blauwe bessen: klein, maar veelbelovend
Blauwe bessen zijn voorlopig nog bescheiden aanwezig op de velden van Pampa Baja, dat volgend jaar zo'n 35 containers plant te exporteren. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijft het een winstgevend gewas. Het bedrijf teelt de rassen Madeira, Manila en Sekoya Pop. De oogst valt vroeg: van eind mei tot begin december. "Het koele klimaat in Majes met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgt voor meer smaak, een mooie bloom en knapperigheid", zegt Albarracín. Toch wordt uitbreiding nog overwogen. "Er is weinig gespecialiseerd personeel beschikbaar en we houden de kans op overaanbod op de wereldmarkt nauwlettend in de gaten."

© Agrícola Pampa Baja SAC
Misti is het belangrijkste merk waaronder Agrícola Pampa Baja zijn druiven en andere producten op de exportmarkt afzet

Mandarijnen, granaatappelen en zoete ui
In citrus schakelde Pampa Baja over van W. Murcott naar Orri, een ras dat geoogst wordt tussen eind augustus en begin oktober. "Die timing is perfect voor de Europese en Canadese markt", aldus Robles.

Granaatappelen van het ras Wonderful zijn het eerste gewas van het jaar, geoogst van eind februari tot april. Het bedrijf mikt op 150 containers, vooral voor Europa. "Tijdens de Fruit Attraction in Madrid merkten we veel interesse. Het aanbod is in die periode beperkt, dus de marges zijn goed", vertelt Robles.

De zoete ui van het type Granex wordt afwisselend geteeld, afhankelijk van de markt. Soms wordt het perceel ook gebruikt voor paprika of andere gewassen. De exportpiek ligt in december, met Spanje en de VS als hoofdmarkten.

Efficiëntie door spreiding in tijd
Dankzij slimme planning oogst Pampa Baja vrijwel het hele jaar door: granaatappelen van februari tot april, mandarijnen van augustus tot oktober, blauwe bessen van mei tot december, avocado's van augustus tot oktober, druiven van november tot januari, en uien in december. Daardoor draait het pakstation continu. "We verpakken en verzenden meteen, zo blijft de versheid optimaal en houden we de logistieke kosten laag", zegt Albarracín. In rustige periodes biedt het bedrijf ook verpakkingsdiensten aan andere telers.

© Agrícola Pampa Baja SAC
"We verpakken en verzenden meteen, zo blijft de versheid optimaal en houden we de logistieke kosten laag", zegt Albarracín.

Het klimaat in Majes, met een verschil tot wel 20°C tussen dag en nacht op 1.200 meter hoogte, heeft een positief effect op kleur en smaak. Druiven halen er een Brix-waarde van 20° en een zuurgraad tussen 0,65 en 0,90 g/100 ml, ideaal voor de houdbaarheid. "Onze blauwe bessen en druiven blijven stevig en smakelijk, zelfs na lange transportroutes", aldus Robles.

Majes is ook klimatologisch stabieler dan het noorden van Peru, dat vaker last heeft van extreme regen of El Niño. "De kans op ziektes is hier kleiner dan in de vochtige noordelijke regio's", voegt Albarracín toe.

Arbeid is de grootste uitdaging
Water en land zijn er genoeg, maar personeel is schaars. "In Majes is nauwelijks kennis van grootschalige teelt. We moeten mensen zelf opleiden of van elders halen", legt Albarracín uit. Vooral arbeidsintensieve teelten zoals druiven en blauwe bessen maken dat lastig. De focus voor uitbreiding ligt daarom voorlopig op avocado en granaatappel, die minder handwerk vereisen. "We bekijken wat mogelijk is op onze gronden in Majes en Olmos. Er loopt ook een proef voor low-chill kersen, die we in september en oktober zouden kunnen oogsten, precies in een periode met weinig aanbod op de wereldmarkt."

© Agrícola Pampa Baja SAC
Druiven van het ras Autumncrisp

Naast fruitteelt heeft Pampa Baja ook de grootste melkveehouderij van Peru, met meer dan 8.000 dieren, waarvan 4.000 melkgevend. De gemiddelde productie is 45 liter per koe per dag. "Dat zorgt voor stabiele inkomsten en maakt ons bedrijf weerbaarder tegen de grillen van de exportmarkt", aldus Albarracín.

Impact en visie
"Pampa Baja bestaat nu 25 jaar. Oprichter Octavio Paredes heeft van een dorre vlakte een bloeiend tuinbouwgebied gemaakt. Voor mij is hij een soort pionier", besluit Albarracín. "De groei van Pampa Baja heeft de regio veranderd: meer werk, meer mensen, meer ontwikkeling. Dankzij onze brede mix van gewassen kunnen we het hele jaar door oogsten, verpakken en exporteren. Dat betekent continu werk voor veel mensen."

Voor meer informatie:
Fanny Robles (commercieel manager)
Agrícola Pampa Baja SAC
04110 Majes (Arequipa) – Peru
Tel: +51 910 615 673
[email protected]
www.pampabaja.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer