Het halveren van voedselverlies en -verspilling in Nederland blijft een belangrijk doel richting 2030. Dat blijkt uit het nieuwe Strategisch plan 2026-2030, waarin wordt uiteengezet hoe de zogenoemde verspillingsvrije beweging de komende jaren verder wordt versterkt en uitgebreid.
De organisatie achter het plan streeft ernaar dat Nederland in 2030 maximaal 1 miljard kilo voedsel verspilt, de helft minder dan in 2018. Volgens berekeningen zou dit leiden tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 3 miljoen ton. Voorzitter Gerda Verburg noemt het doel ambitieus, maar haalbaar: "Samen kunnen we Nederland tot de koplopers maken bij het terugdringen van voedselverspilling."
In het plan staat een toekomstbeeld centraal van een voedselsysteem dat wendbaar, weerbaar en wederkerig is. Dat betekent dat het systeem beter moet kunnen omgaan met veranderingen zoals schommelingen in grondstoffenprijzen, klimaatverandering en nieuwe wetgeving, terwijl samenwerking in de hele voedselketen wordt versterkt.
Om de doelstellingen te bereiken, wil de organisatie het netwerk van betrokken partijen uitbreiden. Het aantal aangesloten stakeholders moet jaarlijks met gemiddeld 25 groeien, met extra aandacht voor de levensmiddelenindustrie, foodservice en de primaire sector. Daarnaast wordt ingezet op het uitbreiden van samenwerkingsverbanden: het aantal coalities moet toenemen van zes naar tien.
Ook monitoring speelt een belangrijke rol. Het aantal bedrijven dat meedoet aan het meten van voedselverspilling moet groeien van 100 naar 320, verspreid over 18 sectoren. Jaarlijks wordt gerapporteerd over de voortgang per sector en landelijk. Op internationaal niveau wil de organisatie het Europese netwerk uitbreiden van vijf naar minimaal vijftien landenpartners in 2030. Door samenwerking met andere EU-landen moet de aanpak van voedselverspilling worden versneld en beter op elkaar worden afgestemd.
Reactie minister LVVN
Op 4 december is het strategisch plan aangeboden aan demissionair minister Wiersma. Zij gaf aan de aanpak van voedselverliezen en -verspilling van groot belang te vinden: "Ik weet hoeveel moeite het kost om ons eten te produceren, dat is te waardevol om te verspillen. In jullie strategisch plan zie ik thema's staan die allemaal belangrijk zijn voor ons departement."