© Cape Dried Fruit
Een groot deel van de gedroogde vruchten van Cape Dried Fruit Packers zou normaal gesproken naar kopers in de Verenigde Staten gaan, zegt marketingdirecteur Martin Reynolds. De sector onderzoekt nu opties en kijkt naar alternatieve markten, gezien de 30% heffing die van toepassing is op Zuid-Afrikaanse steenfruitsoorten (anders dan bij categorieën zoals sinaasappelen en exotisch fruit). Het produceren van gedroogd fruit is een arbeidsintensief proces, benadrukt Reynolds, en het is cruciaal voor de lokale economie dat de sector deze uitdaging het hoofd biedt.
Rechts: Het snijden van abrikozen bij Paardekop Vrugte, Citrusdal, een van de aandeelhouders van Cape Dried Fruit.
"Het seizoen schakelde snel van koude temperaturen naar plotselinge hete dagen. Wij telen primair voor grote vruchten, maar dit jaar kregen de bomen niet genoeg tijd: het werd erg snel heet," zegt Reynolds. "Als gevolg daarvan is het fruit iets kleiner. We moeten onze klanten laten weten dat er dit jaar weinig extra grote vruchten beschikbaar zijn."
Het droogseizoen voor abrikozen begon vorige week en loopt door tot half januari, wanneer de perenoogst start. Deze oogst gaat echter gepaard met enige onzekerheid.
Extra perenboomgaarden aangelegd
"De Klein-Karoo kampt met droogte. Telers maken zich zorgen dat er niet genoeg water is om de perzikboomgaarden tot het einde te irrigeren," aldus Reynolds. "Toch hangt er een goede perzikoogst aan de bomen."
De peren worden niet uit de Klein-Karoo gehaald, maar uit koudere teeltgebieden om het beste verse fruit te garanderen. Cape Dried Fruit heeft bovendien recentelijk geïnvesteerd in extra perenboomgaarden op de teeltlocaties van aandeelhouders.
Mango wordt gedroogd bij een partnerfaciliteit in Makhado (Louis Trichardt), provincie Limpopo. "De kwaliteit en het volume voor 2026 zijn veelbelovend, en we kijken uit naar een goed seizoen zodra de eerste verse producten binnenkomen," aldus Reynolds.
Kleinere oogst in Turkije
De vraag naar gedroogd fruit wordt versterkt door een tegenvallende Turkse oogst. Internationale kopers zoeken een alternatief voor Turkse abrikozen voor fruitmixen, en de goede kleur van Zuid-Afrikaanse gedroogde Royal-abrikozen, gedroogde peren en gedroogde perziken maakt het een aantrekkelijk alternatief.
Europa en Australië zijn stabiele markten voor Zuid-Afrikaanse gedroogde vruchten. Reynolds merkt op dat Covid zonder twijfel heeft geleid tot gezondere eetgewoonten, wat de verkoop van hoogwaardig gedroogd fruit ten goede komt. Ook is er duidelijk een jongere doelgroep die gedroogd fruit koopt, vergeleken met een paar jaar geleden.
Zuid-Afrikaanse gedroogde vruchten worden doorgaans tegen een iets hogere prijs verhandeld dan Turkse gedroogde vruchten en worden in veel kleinere hoeveelheden geproduceerd. Ter illustratie: de totale capaciteit van Zuid-Afrikaanse boomfruitdrogers bedroeg in 2025 6.600 ton, terwijl alleen al de Turkse abrikozenproductie boven de 100.000 ton ligt.
© Cape Dried Fruit
"We willen dat elke Zuid-Afrikaan gedroogd fruit eet"
Liefhebbers van Zuid-Afrikaans gedroogd fruit – meestal oudere consumenten met hogere inkomens – concurreren rechtstreeks met de export. Regelmatig is er feedback van consumenten over de prijs.
"Nationaal verkopen bepaalde verpakkers gedroogd fruit tegen een premie, wat bij de consument een negatieve perceptie creëert," zegt Reynolds. "We zouden willen dat iedere Zuid-Afrikaan toegang heeft tot wat wij kennen als een gezond en lekker tussendoortje."
Om die reden hanteert Cape Dried Fruit Packers een strategische aanpak voor de binnenlandse verkoop. Ze verkopen via hun eigen webshop, eigen fysieke winkels en via diverse retailers. "We zouden een groter percentage van onze productie kunnen exporteren. Op de lange termijn weten we echter dat het behouden van de lokale vraag een solide strategie is."
Voor meer informatie:
Martin Reynolds
Cape Dried Fruit
Tel: +27 23 614 2682
[email protected]
https://capedry.com/