Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zeevracht tot 70 dagen haalbaar

Lage-druk opslag verlengt houdbaarheid van blauwe bessen en avocado’s

Het opslaan van fruit onder lage druk is een van de technologieën om de houdbaarheid en transportmogelijkheden van bepaalde verse producten te verlengen. "Het idee is om fruit in een vacuümkamer bij ultralage druk te bewaren, waardoor het minder zuurstof krijgt," zegt Brendon Anthony van RipeLocker. Deze technologie remt bederf en behoudt tegelijkertijd de smaak en voedingsstoffen van het product. Ongeveer zeven jaar geleden begon het bedrijf met het verlengen van de houdbaarheid van blauwe bessen, gevolgd door avocado's. Meer recent zijn er ook proefprojecten met bramen gestart.

Export van blauwe bessen met lage druk opslag
Blauwe bessen blijven een van de belangrijkste gewassen van RipeLocker, na jaren van onderzoek en ontwikkeling in combinatie met commerciële tests. Aanvankelijk richtten de proeven zich op het verlengen van de houdbaarheid van blauwe bessen op de lokale markten waar ze werden geteeld. Inmiddels onderzoekt het bedrijf ook de mogelijkheden voor export. Vorig jaar vond de allereerste commerciële zending van blauwe bessen onder lage druk van Peru naar Rotterdam plaats, en dit jaar volgde een tweede zending via dezelfde route. Onlangs werden ook blauwe bessen onder lage druk van Peru naar India verscheept. De resultaten zijn zeer positief: het fruit arriveerde in uitstekende staat en de kamers verlengden de houdbaarheid na de oogst tot 60–70 dagen.

© RipeLocker

Blauwe bessen en avocado's op de lokale markt in Zuid-Afrika
Vorige maand bezocht Anthony Zuid-Afrika, waar blauwe bessen in kamers worden opgeslagen om het seizoen voor de lokale markt te verlengen. Op basis van historische gegevens bevindt de blauwe bessenmarkt zich in Zuid-Afrika tussen week 47 en 51 op het laagste punt. De prijzen stijgen daarna echter doorgaans, en vorig seizoen waren ze in week 6, 7 en 8 zelfs meer dan verdubbeld. "Dit laat zien dat het verlengen van de houdbaarheid met ongeveer zes tot acht weken zeer voordelig is." Het is het tweede jaar dat het bedrijf proeven uitvoert met blauwe bessen voor de Zuid-Afrikaanse markt en er wordt gehoopt op een commerciële lancering volgend jaar.

Een vergelijkbare aanpak wordt gevolgd voor avocado's in Zuid-Afrika. Dit is een nieuw product voor RipeLocker; de proeven begonnen ongeveer twee jaar geleden. "De lokale markt is momenteel zeer sterk en de vraag hoog," aldus Anthony. Tussen nu en januari is het de late seizoensaanvoer en nemen de volumes af. Door het leveringsvenster te verlengen, krijgen telers en handelaren de kans hogere prijzen te realiseren.

Export van avocado's uit Peru
Naast het verlengen van de lokale leveringsperiode biedt deze tijd van het jaar ook kansen voor export. Onlangs werd een container met kamers vol avocado's vanuit Peru naar het Verenigd Koninkrijk verscheept, een reis van vijf weken. "Ook dit was 's werelds eerste commerciële zending van avocado's onder lage druk." Anthony en zijn team waren aanwezig bij het laden in Peru en vijf weken later bij aankomst in het VK. "Het was verheugend om het fruit in perfecte staat te zien aankomen. Tegelijk waren we benieuwd hoe lang het na aankomst bewaard kon worden." Drie weken na aankomst was het fruit nog steeds in perfecte staat, en ook na vier en vijf weken opslag in het VK zag het er goed uit. De kwaliteit begon echter na zes tot zeven weken af te nemen. "We zijn ervan overtuigd dat avocado's 60–70 dagen na de oogst goed blijven, maar ons doel is een houdbaarheid van 100 dagen te bereiken," aldus Anthony.

© RipeLocker

Onderzoek naar bramen
Tijdens zijn wereldwijde R&D-tour bezocht Anthony ook Portugal, waar het bedrijf een onderzoeksprogramma voor bramen opstart. "Onlangs hadden we succes met bramen in Mexico, en nu willen we de opslagmogelijkheden voor bramen in Portugal uitbreiden, waar het klimaat vergelijkbaar is met dat van Californië." Het project bevindt zich nog in een vroege fase, maar het doel is een consistenter aanbod te creëren.

Voor meer informatie:
Brendon Anthony, Ph.D.
RipeLocker
Tel: +1 949 293 0523
[email protected]
www.ripelocker.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer