Tholen - Nog twee weken en dan bestaat het Vlaamse kruidenbedrijf Kruiden Claus precies 125 jaar. Een mijlpaal die weinig bedrijven hen na kunnen zeggen. Reden voor een feestje zou je zeggen, maar voor Lode Claus, inmiddels de vierde generatie binnen het bedrijf uit Kruishoutem, staat het jubileum vooral in het teken van vooruit kijken. "Het is een moment om te benadrukken dat Kruiden Claus al 125 jaar een familiebedrijf is, dat zich generatie na generatie heeft weten aan te passen en relevant is gebleven, maar ook om te kijken naar waar we heen moeten om de groei voort te blijven zetten", aldus Lode.
© Kruiden Claus
"Ik ben zelf in 2009 ingestapt", gaat hij verder. "Sindsdien heb ik me nadrukkelijk ingezet op een sterkere profilering van het bedrijf. Marketing, uitstraling en identiteit kregen meer aandacht, waarbij ook de geschiedenis van Kruiden Claus opnieuw scherp werd gesteld. Die geschiedenis gaat terug tot 1900. Dat betekent dat het bedrijf binnenkort zijn 125-jarig bestaan viert. Er wordt geen groots jubileum gepland, maar er wordt wel bewust bij stilgestaan."
Piek in voorjaar
Waar het voor velen kruidenspecialisten hoogtij is richting de feestdagen, ligt het zwaartepunt voor Kruiden Claus niet in deze periode. Het bedrijf, gespecialiseerd in de teelt van om en nabij de 300 verschillende kruiden in pot, 'vergeten groenten' en eetbare bloemen, ziet bij hen het voorjaar als drukste periode, waar in het najaar juist de aandacht naar de markt verschuift. "Het ritme wordt sterk bepaald door de seizoenen. De opkweek van plantgoed loopt het hele jaar door, maar de verkoop kent duidelijke pieken. In het najaar verschuift de aandacht opnieuw naar de markt, terwijl het voorjaar traditioneel de drukste periode blijft."
© Kruiden Claus
Terugkijkend is Lode tevreden. "Het afgelopen voorjaar verliep opvallend vlot. Het moestuinseizoen begon vroeg dankzij gunstige weersomstandigheden, maar kende ook een sneller einde. Door de combinatie van warmte en droogte kwam er vroeger dan normaal een einde aan de piekdrukte. Daardoor startte en stopte het seizoen iets eerder dan gebruikelijk. Het najaar biedt dan weer andere kansen. Wanneer het weer natter en relatief zacht blijft, kan er nog volop aangeplant worden. Dat geeft telers de mogelijkheid om met een voorsprong het voorjaar in te gaan. Juist die spreiding over de seizoenen maakt het werk boeiend, maar vraagt ook voortdurend aanpassing."
Kurkuma en gember
Deze aanpassing ziet hij ook in evoluties op productniveau. "De laatste jaren groeit de interesse in nieuwe producten, zoals gember- en kurkumaplanten voor professionele teelt. Steeds meer telers, zowel in België als in Nederland, wagen zich aan deze gewassen. Wat vroeger als moeilijk of exotisch werd beschouwd, blijkt steeds beter haalbaar op onze bodem. Vooral teelt in plastic tunnels levert goede resultaten op, mits de juiste kennis en aanpak."
© Kruiden Claus
Wat de reden dan is dat het nu zo wordt opgepakt? "Door ervaring is gebleken dat het klassieke oogstmoment, waarbij men wacht tot het loof volledig afsterft, niet altijd het beste resultaat oplevert. In onze regio blijkt een vroegere oogst, rond midden september of begin oktober, vaak gunstiger. Op dat moment is er nog loof aanwezig en zijn de knollen zachter van smaak. Ze hebben een frissere, bijna citrusachtige toets en een dunnere, minder taaie schil. Dat wordt duidelijk gewaardeerd en men kan nu bovendien rekenen op meer rendabele opbrengsten. Tel daarbij op deze gewassen steeds populairder worden in de keuken of om gezondheidsredenen in shotjes of thee en het is duidelijk dat deze teelten economisch interessant zijn en toekomstpotentieel hebben."
Kruiden met dubbelfunctie
Ondanks deze toenemende interesse blijft de kern van het bedrijf ongewijzigd, zo geeft Lode aan. "Kwalitatief plantgoed aanbieden dat verder opgekweekt kan worden. Daarbij gaat het vaak om kruiden met een dubbele functie. Ze zijn niet alleen culinair inzetbaar, maar ook decoratief aantrekkelijk. Dat maakt dat ze steeds vaker hun weg vinden naar klassieke tuinaanleg, waar de focus niet uitsluitend op eetbaarheid ligt. Juist die combinatie van esthetiek en functionaliteit spreekt veel mensen aan", legt hij uit.
© Kruiden Claus
"Inspiratie daarvoor komt ook van buiten de eigen tuin. In openbare tuinen en parken wordt steeds vaker gespeeld met eetbare planten als volwaardige sierbeplanting. Kruiden met opvallend blad of bijzondere kleuren worden gecombineerd met bloeiende planten en zorgen voor verrassende en harmonieuze borders. Ook in recreatieve omgevingen, zoals de Efteling, valt die trend op. Eetbare planten worden er geïntegreerd in het groen, niet alleen omwille van hun uiterlijk, maar ook omdat ze bijdragen aan biodiversiteit en bijenvriendelijkheid. In kindvriendelijke omgevingen heeft dat bovendien een educatieve waarde: planten zijn herkenbaar, veilig als er iets in de monden wordt gestopt en ze prikkelen de nieuwsgierigheid."
Voor meer informatie:
Lode Claus
Kruiden Claus
Beerstraat 1
9770 Kruishoutem, België
+32 (0)498 106 733
[email protected]
www.kruidenclaus.be