Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eosta introducteert nieuwe biologische rassen

Nieuw seizoen Zuid-Afrikaanse biologische druiven van start

Eosta heeft de eerste volumes biologische druiven van het nieuwe Zuid-Afrikaanse seizoen aangekondigd. De eerste container arriveert deze week in de haven van Rotterdam. Tot medio april 2026 verwacht de biologisch versspecialist aanzienlijke volumes druiven. Het seizoen 2025/26 wordt gekenmerkt door de introductie van meerdere nieuwe biologische rassen, met verbeteringen op het gebied van kwaliteit, besgrootte en houdbaarheid.

© Eosta

Volgens Eosta bestaat het aanbod dit seizoen uit substantiële volumes witte biologische druiven, waaronder vroege Sweet Prime, Sweet Globe en Sugar Crisp. Daarnaast komen er rode biologische druiven zoals Sweet Celebration, Autumn Royal, Evan's Delight en Allison, aangevuld met zwarte biologische druiven.

Nieuwe biologische rassen
Ook worden nieuwe biologische rassen geïntroduceerd. Een daarvan is Autumn Crisp, die in het voorjaar van 2026 arriveert. Dit ras maakt deel uit van een assortiment waarin nieuwe en gevestigde rassen worden gecombineerd.

Eosta-productmanager Koen van Velthoven: "Autumn Crisp heeft een mooie kleur, een knapperige textuur, een zoete smaak en een grote bes. Het maakt deel uit van een nieuwe generatie rassen die door veredelaars is ontwikkeld."

Vraag naar biologische druiven neemt toe
Volgens Van Velthoven neemt de vraag naar biologische druiven toe, met name vanuit speciaalzaken en supermarktketens. "Supermarkten kijken naar wat hun concurrenten doen", zegt hij. "Ze willen allemaal biologische druiven aanbieden en willen daarin niet achterblijven."

© Eosta

Daarnaast wijst hij op een groeiend bewustzijn bij consumenten. "Daarnaast groeit het besef dat conventionele druiven vaak worden geteeld met relatief veel chemische beschermingsmiddelen en herbiciden. Deze zijn niet alleen belastend voor natuur en milieu, maar ook ongewenst, met name voor kinderen, baby's en ouderen. Dit draagt eraan bij dat biologische druiven steeds populairder worden."

Beter bestand tegen transport
Ten opzichte van tien jaar geleden is ook de continuïteit van het aanbod verbeterd, aldus Van Velthoven. "Dankzij nieuwe rassen is de beschikbaarheid beter over het seizoen gespreid en zijn er minder onderbrekingen." Volgens hem presteren nieuwe biologische rassen bovendien beter dan oudere variëteiten. "Ze zijn beter bestand tegen transport, behouden hun kwaliteit na drie weken containertransport en blijven langer goed bij omgevingstemperatuur."

Tot slot benadrukt Van Velthoven dat Zuid-Afrikaanse biologische druiventelers blijven investeren in verdere verlenging van het seizoen. Dit gebeurt onder meer door de introductie van rassen als Ruby Rush, een rode druif die eerder kleurt en eerder kan worden geoogst, waardoor het seizoen met ongeveer twee weken kan worden vervroegd.

Voor meer informatie:
Eosta
IJsermanweg 15
2742 KH Waddinxveen
Tel: +31(0)180-635500
[email protected]
www.eosta.com

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer