Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Krap aanbod en prijsverwachtingen telers remmen Peruaanse mango-export

De Peruaanse mango-export verloopt moeizaam. Het aanbod is beperkt, het fruit rijpt traag en de lokale prijzen liggen zo hoog dat export nauwelijks nog rendabel is. Verschillende exporteurs hebben daarom besloten om voorlopig geen fruit meer op te kopen. Ze wachten liever af tot de markt wat duidelijker wordt.

© Anton Deev | Dreamstime

Volgens een Peruaanse exporteur is het aanbod dit jaar flink lager dan normaal. "Er is gewoon minder mango", zegt hij. De schaarste heeft geleid tot hoge prijsverwachtingen bij telers, die zich nog maar net aan het herstellen zijn van twee zware jaren. "Ze hebben het al twee seizoenen lastig gehad, dus nu er weinig fruit is, willen ze in elk geval een eerlijke prijs."

Toch botst die lokale hoop op goede prijzen met de realiteit van de internationale markt. Veel telers kijken naar de verkoopprijzen in buitenlandse supermarkten en denken dat er flink winst wordt gemaakt. Maar volgens de exporteur is dat een misverstand. "Ze horen dat mango's 8 of 10 dollar kosten in het buitenland, en denken dat wij daar alles aan verdienen. Maar dat is niet zo." Verlies door rijping, lange transittijden en extra kosten aan de andere kant van de oceaan drukken de winst flink.

De laatste weken zijn de lokale prijzen zelfs zo hoog opgelopen dat export nauwelijks nog mogelijk is. "We houden de inkoop nu even stil tot we beter zicht hebben op hoe de markt zich ontwikkelt", legt de exporteur uit. Een extra complicatie is dat Peru zijn mango's op de markt brengt, terwijl Ecuador zijn laatste partijen nog verstuurt. Daardoor ontstaat directe concurrentie en is er weinig ruimte voor het afzetten van duur fruit. "Ecuador laat Peru voorlopig nog geen vrije doorgang."

Ook de rijpheid van de mango's speelt een rol. "Op dit moment zitten we op zo'n 6,5 tot 6,8 Brix", zegt de exporteur. Voor de Amerikaanse markt is minimaal 7,2 Brix nodig. Omdat het fruit nog niet rijp genoeg is, hebben telers het voordeel dat ze kunnen wachten met oogsten, en dus ook met onderhandelen. "Ze hebben geen haast, dus ze houden de controle."

Het gevolg is dat pakstations voorlopig weinig inkopen. "We kopen mondjesmaat, alles gaat traag. We exporteren pas weer volop als de situatie wat gestabiliseerd is", aldus de exporteur. Zijn bedrijf verwacht dan ook dat het dit seizoen flink minder mango zal uitvoeren. "Ja, het worden er minder. Veel minder. Er is gewoon minder fruit."

Gerelateerde artikelen → Zie meer