De Nederlandse druivenhandel groeit stevig door. Uit de nieuwe Factsheet Druif van GroentenFruit Huis blijkt dat de import van druiven in tien jaar tijd met meer dan 40% is gestegen. In 2024 kwam de importwaarde uit op €1.085 miljoen. Van alle druiven die Nederland binnenkomen, wordt 89% direct doorgevoerd naar andere Europese landen en daarbuiten.
© GroentenFruit Huis
Nederland is daarmee een belangrijke logistieke schakel voor grote productielanden. Zuid-Afrika stuurt 47% van zijn druivenexport naar Nederland, India 28% en Peru 13%. Via Nederland vinden deze volumes vervolgens hun weg naar onder meer Duitsland, Polen en België.
© GroentenFruit Huis
In Nederlandse supermarkten zijn pitloze druiven inmiddels de norm. Witte pitloze druiven zijn goed voor 53% van de verkoop, rode pitloze voor 37%. Druiven met pit spelen nog maar een marginale rol. Volgens de factsheet is de verkoop van druiven met pit in vijf jaar tijd met ruim 40% gedaald. Daarmee verdwijnen deze rassen vrijwel volledig uit het schap.
© GroentenFruit Huis
Qua consumptie loopt Nederland achter op andere Europese landen. Britten eten gemiddeld 5,3 kilo druiven per persoon per jaar, Duitsers 4,4 kilo en Spanjaarden 3,2 kilo. Nederlanders blijven steken op 2,6 kilo per persoon.
Gezinnen met kinderen en gepensioneerden
De aankopen in Nederland komen vooral van twee groepen: gezinnen met kinderen met een hoog inkomen en gepensioneerden met een hoog inkomen. Deze doelgroepen nemen samen een aanzienlijk deel van de totale druivenverkopen voor hun rekening.
© GroentenFruit Huis
De volledige Factsheet Druif bevat alle marktgegevens over importstromen, consumptie en verkoopontwikkelingen.
Bron: GroentenFruit Huis