In Argentinië zijn er proeven uitgevoerd met een innovatief systeem genaamd MCPBag®, dat 1-MCP in elke verpakking afgeeft om de rijping van William's peren (Pyrus communis L.) te vertragen. Deze methode wordt voorgesteld als een mogelijke oplossing om het verzachten en verspilling in lange supply chains te verminderen, waarbij peren vaak hun stevigheid verliezen kort na verpakking.
Onderzoekers ontdekten dat peren verpakt in de MCPBag met Vidre+™-technologie langzamer rijpten in vergelijking met peren in standaardzakken. Universitaire testen toonden aan dat het gebruik van de MCPBag bij de verpakking, gevolgd door een opslag van 4 dagen of maximaal 120 dagen bij normale atmosferische omstandigheden en vervolgens 8 dagen op kamertemperatuur, de ethyleenproductie verlaagde van 218 eenheden in standaardzakken naar ongeveer 80 eenheden in MCPBag-verpakkingen.
© FreshInset
Het systeem introduceert volgens de leverancier een gecoat oppervlak in de verpakking dat gedurende 24 uur langzaam 1-MCP afgeeft. Hierdoor wordt de ethyleenrespons beperkt en het rijpen en zachter worden van het fruit gematigd. De Vidre+ technologie werkt op een vergelijkbare manier met een kostenefficiënte sticker of etiket voor gebruik in kartons, clamshells of zakken. Hierdoor kan 1-MCP worden toegediend zonder de noodzaak van afgesloten kamers of grote investeringen. Volgens het persbericht kan de brede implementatie potentieel leiden tot een afvalvermindering van 9,46 miljoen ton per jaar.
Onderzoeksresultaten
De proeven vonden plaats bij IDC Patagonia in Argentinië. Gedurende de tests werden peren 4 dagen of 120 dagen koel opgeslagen, gevolgd door een opslag op kamertemperatuur, om de houdbaarheid te evalueren. Peren in standaardzakken rijpten sneller en vertoonden een verhoogde productie van ethyleen, wat leidde tot verzachting en vergeling. Daarentegen produceerden de peren in MCPBags powered by Vidre+ 60 procent minder ethyleen na 8 dagen, ze bleven steviger en behielden langer hun groene kleur.
In vergelijking met standaardverpakkingen verlengde de houdbaarheid zich met 8 dagen voor kortetermijnopslag en met 4 tot 5 dagen voor langetermijnopslag. Onderzoekers concludeerden dat het gebruik van MCPBag powered by Vidre+ niet alleen de ethyleenproductie verminderde, maar ook het rijpingsproces vertraagde in vergelijking met standaardzakken.
De onderzoekers benadrukten dat de bevindingen gebaseerd zijn op één enkele studie en voorlopig van aard zijn. Extra onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen en verder uit te breiden.
© FreshInsetVoor meer informatie:
Fresh Inset
Tel: +48 56 623 86 86
[email protected]
www.freshinset.com