Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorspoedig Sando clementineseizoen op komst, ondanks hagelschade in juli

Over een paar weken start de oogst van het beschermde clementineras Sando in Spanje. De verwachting ligt tussen de 25 en 27 miljoen kilo. Die volumes volgen de stijgende lijn van de afgelopen jaren, dankzij nieuwe aanplantingen die nu productief zijn. Toch zal de opbrengst dit jaar ongeveer gelijk zijn aan vorig seizoen – of iets lager – door de schade van hagelbuien in belangrijke teeltgebieden.

"Het wordt alsnog een goed seizoen voor Sando, ondanks de flinke hagelschade in juli, vooral in Castellón en het noorden van Valencia", vertelt Joan Antoni Caballol, algemeen directeur van Sando Clementine. "Sommige telers zagen 30 tot 40% van hun oogst verloren gaan. Andere percelen kwamen er beter vanaf, met maar zo'n 10% schade. En er zijn ook jonge boompjes verloren gegaan die net waren geplant."

© Sando Clementine

Toch ziet Caballol ook positieve punten. "Sando is goed bestand tegen Alternaria, een ziekte die momenteel flink toeslaat bij veel hybride mandarijnensoorten. Bovendien hebben veel telers die al Sando teelden, hun boomgaarden vernieuwd met jonge planten. Dat gaat op termijn zorgen voor hogere opbrengsten en betere kwaliteit."

De oogstperiode loopt van januari tot maart. Sando is ontstaan als spontane mutatie van de Fina clementine, in de regio Plana Baixa (Castellón). De vrucht is ovaal van vorm, met een dieporanje tot roodachtige schil en een gemiddelde maat van 55 tot 65 mm.

De boom zelf is sterk, heeft geen doorns, en draagt zijn vruchten vooral aan de binnenkant. Daardoor zijn ze beter beschermd tegen slecht weer, wat ten goede komt aan de kwaliteit. Een ander voordeel: Sando kan gemakkelijk met blad worden geplukt, iets waar bepaalde markten veel waarde aan hechten, als teken van versheid.

Inmiddels zijn er 724 hectare met Sando beplant. Het areaal is dit jaar opnieuw gegroeid, zowel in conventionele als biologische teelt. En de uitbreiding gaat door. "Binnenkort openen we een kantoor in Betxí, in de provincie Castellón, een belangrijk gebied voor de clementineteelt. Vanuit daar willen we nauwer samenwerken met lokale telers", aldus Caballol.

Ook internationaal is er beweging. "In Zuid-Italië begint Sando voet aan de grond te krijgen. Daar komt de oogst zo'n twee weken later op gang dan in Spanje, wat zorgt voor een langere afzetperiode in het noordelijk halfrond. Verder zijn de eerste aanplantingen gestart in Zuid-Afrika, en in Australië loopt de vermeerdering van moederplanten door. Daar hopen we te concurreren met de Imperial variëteit, die juist erg gevoelig is voor Alternaria. In Californië zijn we bijna door de quarantaineperiode heen, en in Peru staan we aan het begin van dat proces."

© Sando ClementineVoor meer informatie:
Joan Antoni Caballol i Angelats
Sando Clementine, S.L.
Av. Generalitat, 104, 1.º C
43500 Tortosa (Spanje)
Tel: +34 609045598
[email protected]
www.sandoclementine.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer