In het Zuid-Franse Fitou, in het departement Aude, heeft een teler onlangs zijn allereerste biologische aloë vera geoogst. Na vijf jaar intensief onderzoek en experimenteren is het zover: op een stuk land tussen de Aude en de Pyrénées-Orientales werden de eerste bladeren geoogst, met hulp van een team van zes plukkers.
De keuze voor aloë vera is geen toeval. Door de instorting van de lokale wijnmarkt en de toenemende droogte – in sommige jaren valt er nog geen 250 millimeter regen, tegenover normaal 500 à 600 millimeter – is de wijnbouw in de regio steeds moeilijker vol te houden. De teler besloot daarom te schakelen naar een teelt die beter bestand is tegen het veranderende klimaat. Aloë vera verbruikt tot vijftig keer minder water dan druivenstokken en kan temperaturen tot –2°C verdragen. Een logische keuze dus voor deze kurkdroge streek.
De eerste oogst levert genoeg sap op voor ruim 4.000 flessen biologische aloë vera-drank, in frisse smaken zoals citroen en granaatappel. De verwerking gebeurt op het bedrijf zelf, terwijl het bottelen plaatsvindt bij Sibio in Thuir, aan de voet van de Pyreneeën.
Het project krijgt mogelijk snel navolging: een tiental telers in de regio staat al in de startblokken om zelf aloë vera aan te planten. De eerste flessen worden binnenkort lokaal verkocht, in de streek tussen Narbonne en Perpignan.
Bron: leparisien.fr