In het vruchtbare Majesdal in de regio Arequipa speelt Agrícola Kamuk een sleutelrol in het verpakken en exporteren van duizenden tonnen groenten en fruit. De meeste telers in deze streek zijn kleinschalig en beschikken over slechts een paar hectare land. Kamuk helpt hen hun oogst internationaal weg te zetten, en combineert daarbij moderne technologie met jarenlange ervaring in de sector.
Hoewel Agrícola Kamuk pas sinds 2016 officieel als bedrijf bestaat, zit er meer dan 25 jaar agro-exportervaring achter. "Al sinds de jaren 2000 was de familie actief in de regio onder andere namen. Na verschillende fusies werd Kamuk gevormd, en sindsdien is het alleen maar gegroeid", vertelt operationeel manager Gastón Castillo.
© Agrícola Kamuk SAC
Vandaag de dag is Kamuk niet alleen teler, maar ook verzamelpunt, verpakker en exporteur. Op eigen velden teelt het bedrijf onder meer paprika (140 ha), avocado (20 ha) en druiven in proefopstelling (3 ha). Daarnaast koopt het fruit zoals granaatappelen, druiven, avocado's en mandarijnen op bij andere telers. Het zwaartepunt van hun activiteiten ligt bij de export, waarvoor ze samenwerken met pakstations meer noordwaarts, in Ica, Chincha en Piura.
Verbinding tussen regio's
Kamuk maakt van zijn gunstige ligging in het zuiden van het land gebruik om ook verpakkingsdiensten aan te bieden aan andere bedrijven, vooral aan exporteurs zonder eigen verwerkingsinstallatie. "Zo komen bedrijven uit het Noord-Peru naar het zuiden zodra hun oogstperiode voorbij is. Een goed voorbeeld is de druiventeelt: waar in Piura de oogst loopt van augustus tot december, begint die in Majes in maart en kan duren tot januari. Dankzij dit soort afzetvensters wordt Kamuk een logistieke schakel die het exportproces draaiende houdt", aldus Castillo.
Nieuwe teelt: snow peas
Het productieseizoen bij Kamuk is strak georganiseerd. Druiven nemen de hoofdrol in, van maart tot december. Daarna volgen avocado (februari tot juni) en granaatappel (december tot februari). "Sinds kort is er ook aandacht voor een nieuw gewas: snow peas, een peulvrucht die lokaal goed gedijt", geeft Giuliana Verapinto, administratief verantwoordelijke, aan. "Dankzij regionale stimulansprogramma's groeit de teelt, al blijft die voorlopig nog kleinschalig. We verwerken het al wel voor gespecialiseerde exporteurs."
© FreshPlaza
Samenwerken met kleinschalige telers
De meeste telers in Majes hebben kleine percelen van drie tot vijf hectare en combineren vaak verschillende gewassen, zoals druiven, avocado, mais of uien. Kamuk brengt de producten van zo'n 40 à 50 van deze telers op de internationale markt. "Soms zijn er wel acht telers nodig om genoeg avocado's te verzamelen voor één exportcontainer. De verpakker fungeert dan als coördinator, niet alleen in Majes, maar ook in regio's als Cusco, Moquegua, Chincha en Caravelí", legt de operationeel manager uit.
© Agrícola Kamuk SAC
Druiven nemen de hoofdrol in bij Kamuk, van maart tot december
Efficiëntie en reststromen
Het hart van de operatie is het pakstation in El Pedregal. Daar wordt het hele jaar door gewerkt, ook in rustige periodes, wanneer het personeel in dienst blijft om onderhoud en voorraadbeheer te doen. "Zo blijft kennis en ervaring behouden. Druiven vragen veel handwerk en zijn het moeilijkst om te verwerken, terwijl avocado's grotendeels automatisch gesorteerd worden. In het pakstation kunnen op twee lijnen momenteel 10 ton per uur worden verwerkt", zegt Castillo.
Recent is de capaciteit vergroot, onder andere met koelcellen om knelpunten te voorkomen. "Ook het afvalbeheer is strak geregeld. Klanten die hun product laten verwerken, nemen hun eigen restmateriaal mee. Voor het afval en de reststromen gelden strikte regels: het moet binnen 48 uur afgevoerd worden. Dit om verspreiding van fruitvlieg te voorkomen, volgens de normen van Senasa, de nationale voedselveiligheidsinstantie", aldus Verapinto.
© FreshPlaza
De reststromen van druiven worden geleverd aan bedrijven die ze op de Peruaanse markt afzetten
Klimaat zorgt voor uitdagingen
Ondanks het droge klimaat krijgt de regio steeds vaker te maken met onverwachte regenval. "Die kan flinke schade aanrichten aan gewassen en infrastructuur, en verhoogt de kans op ziektes. Klimaatfenomenen als El Niño en La Niña komen bovendien vaker voor dan vroeger, wat het werk in de tuinbouw extra onzeker maakt", merkt Castillo op.
Druiven in opmars, avocado onder druk
De tuinbouw in Majes is volop in beweging. "Druiven winnen terrein vanwege hun hoge opbrengst, tot 40 ton/ha, en stabiele marktprijs. Avocado's daarentegen lijken aan populariteit te verliezen: de gemiddelde opbrengsten dalen – toch nog 20 ton/ha in goede jaren – en de prijs schommelt sterk, van 7 naar soms slechts 3 soles per kilo (van €1,80 naar €0,75)", vervolgt Verapinto.
© FreshPlaza
Van links naar rechts: Gastón Castillo (operationeel manager), Giuliana Verapinto (administratief verantwoordelijke) en Jhonatan Luis López (productiemanager)
Ook traditionele gewassen zoals zoete ui, knoflook, paprika, quinoa en oregano nemen af in belang. Telers kijken daarom steeds meer naar alternatieven zoals fruitteelt en nieuwe exportproducten. Snow peas lijken daar een goed voorbeeld van.
"Het irrigatieproject Majes-Siguas II, dat evenwel al meer dan 15 jaar op zich laat wachten, kan voor een doorbraak zorgen in de regionale economie. Zodra dat van de grond komt, kan de tuinbouw in het zuiden van Peru zich verder uitbreiden. Agrícola Kamuk is er alvast klaar voor. We bouwen bovendien een nieuwe, grotere verpakkingsfaciliteit in het noorden van het land, om de groeiende vraag op te vangen en onze rol als brug tussen telers, exporteurs en de internationale markt verder te versterken", besluit de operationeel manager.

Voor meer informatie:
Gastón Castillo (operationeel manager)
Agrícola Kamuk SAC
Av. Luna Pizarro 926
04001 Arequipa (Peru)
Tel: +51 949311605
[email protected]
www.agricolakamuk.com