Tholen - Afgekeurde avocado's opwaarderen door ze te verwerken tot hoogwaardige olie. Dat was het idee waarmee Jan Kraaijeveld drie jaar geleden het bedrijf ReFruit opstartte. "Bij de start bleek al gelijk dat er veel interesse was vanuit de handel om iets te doen met hun afgekeurde avocado's."
"Veel geïmporteerde avocado's zien nooit het schap, maar deze vernietigen is niet gewenst. En bovendien erg duur. Waar we in het begin nog zenuwachtig waren of er wel genoeg fruit beschikbaar zou zijn, laat de ingebruikname van de derde productielijn vanaf december onze meerwaarde zien", vertelt Ralph Bosschaart van ReFruit tegen het internationale team van Fresh Publishers bij een bezoek aan het bedrijf in Ridderkerk.
© Martijn van Nijnatten | AGF.nl
Ralph Bosschaart
ReFruit zag dus drie jaar geleden het levenslicht. "Het oorspronkelijke idee om hier in Nederland een fabriek te beginnen, kwam via telers uit Kenia. Wanneer containers met avocado's in Rotterdam aankwamen en afgekeurd werden, moesten de Keniaanse exporteurs betalen voor de vernietiging ervan. Ze wilden een duurzamer en goedkoper alternatief, waarbij al snel het idee van verwerking tot olie tot stand kwam. Dat idee hebben wij voortgezet", steekt hij van wal.
"In dit pand in Ridderkerk zat eerder al een bedrijf dat één productielijn had opgezet. Zij hebben vijf maanden geproduceerd, maar daarna was het geld op om nieuwe avocado's in te kopen. Hun activiteiten stopten, en op dat moment begon het voor ons. We kochten de fabriek, maar hadden toen nog geen ervaring met avocado-olieproductie, dus het was nog echt een ontdekkingstocht."
© Martijn van Nijnatten | AGF.nl
Elk jaar verdubbeling
"We begonnen met één productielijn. Maar na een jaar zagen we dat er veel meer kilo's beschikbaar waren dan we hadden verwacht. Daarom besloten we een tweede lijn te kopen, zodat we meer volume konden verwerken en meer olie konden produceren. Afgelopen jaar kwam er opnieuw zó veel fruit binnen, dat we hebben besloten een derde lijn te installeren. Die wordt vanaf december in gebruik genomen, waardoor we straks met drie lijnen draaien."
Dat het een gewaardeerde service is, blijkt wel uit de hoeveelheid dat wekelijks verwerkt wordt. "Nederland is een belangrijke avocadohub voor de distributie naar onder meer de rest van Europa. Daardoor is er hier veel verspild of afgekeurd fruit beschikbaar. Het betekent ook dat we elk jaar verdubbeld zijn in volume. We werken zes dagen per week, 24 uur per dag. De lijn draait grotendeels automatisch. Er werken twee mensen op de lijn, vier bij de aanvoer en sortering, en 's nachts één of twee medewerkers in ploegendienst. Voor één liter olie is ongeveer 10 kilo avocado's nodig, zo'n 60 avocado's. Het is dus een zeer kostbaar product."
© Martijn van Nijnatten | AGF.nl
Elke avocado bruikbaar
Hierbij wordt er gebruik gemaakt van alle mogelijke variëteiten. "We kopen avocado's in tegen vaste contractprijzen of op de spotmarkt, afhankelijk van het seizoen. De olieopbrengst verschilt per periode en per herkomstland. Hoe langer de avocado's aan de boom hangen, hoe hoger het oliegehalte. We mengen avocado's uit verschillende landen. Daarbij zijn alle variëteiten bruikbaar. Hass-avocado's geven dan wel de hoogste opbrengst, maar greenskins zijn ook prima te verwerken. Het is juist een voordeel dat we elke kwaliteit en elke soort kunnen gebruiken. Deze halen we ook overal in Europa op, omdat kwaliteit en temperatuur tijdens transport voor ons minder kritisch zijn."
"Voor de productie maakt de kwaliteit of grootte van de avocado niet zoveel uit: overrijp, te zacht, beschadigd of schimmel aan de buitenkant. Alles kunnen we verwerken. De verhitting in het proces doodt eventuele schimmels. Omdat wij geen eindproducten voor consumenten maken, maar alleen ruwe olie, heeft dat geen negatieve invloed op de kwaliteit", stelt Ralph. "In het begin van het jaar is er wel minder beschikbaar, omdat de kwaliteit op de markt dan nog goed is en er weinig verspilling is. Later in het seizoen ontstaat er een overschot, en dan komen de avocado's massaal naar ons voor olieproductie. Uiteindelijk gaat alles wat niet meer verkoopbaar is, naar de olie. Dat wordt dan door klanten in Zuid-Europa verder geraffineerd en gebotteld, waarna het vervolgens wordt gebruikt voor voeding of cosmetica."
© Martijn van Nijnatten | AGF.nl
Onderzoek met mango's
De bijproducten gaan naar diervoederproducenten. "Slechts zo'n 10% van een avocado bestaat uit olie; de overige 90% is pulp, pit en schil. Deze reststroom vangen we op en wordt dagelijks meerdere keren opgehaald, waarna het bij de diervoederproducenten terechtkomt." Een echte uitkomst, zo blijkt, maar of er dan in de toekomst ook gekeken wordt naar andere fruitsoorten? "Dat is lastig. We doen al onderzoeken met bijvoorbeeld mango's, maar bij mango's zit de olie in de pit en die is moeilijk te winnen. We zoeken nog naar een geschikte oplossing, omdat veel van onze klanten, naast avocado's, ook veel met mango's werken."
© Martijn van Nijnatten | AGF.nl
Voor meer informatie:
Jan Kraaijeveld
Refruit
Handelsweg 190
2988 DC Ridderkerk
Mob: +31 (0)6 22 56 80 08
[email protected]
www.refruit.nl