Binnenkort worden weer aardappelen gepoot in Andalusië, maar de vooruitzichten zijn totaal anders dan vorig jaar. De Europese aardappelmarkt zit overvol, vooral doordat de grote fabrieken voor diepgevroren producten – met name friet – in Noord-Europa flink minder produceren.
Volgens Javier Boceta, directeur van Meijer Potato Ibérica, is die terugval in productie vooral te wijten aan de agressieve handelsstrategie van de Verenigde Staten. Door een zwakke dollar en nieuwe invoerheffingen zijn veel Europese fabrieken uit de markt geprijsd. "En alsof dat nog niet genoeg is, hebben China en India zich inmiddels ook op deze markt gestort. Die landen kennen weinig beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en hebben extreem lage loonkosten", legt hij uit.

Tegelijkertijd legt het Europese landbouwbeleid steeds strengere regels op, met name rond chemisch gebruik. Dat drijft de kosten voor poot- en consumptieaardappelen in Europa verder op. "Daarom moeten we dit jaar extra voorzichtig zijn met nieuwe aanplant in regio's als Sevilla", waarschuwt Boceta. "Dat betekent niet dat we moeten stoppen met aardappelen telen. Het is vooral een tijdelijke situatie. De trend van areaalkrimp lijkt achter ons te liggen. We zitten gewoon even in een lastig jaar, maar dat kan volgend seizoen alweer anders zijn."
"Vorig seizoen zaten veel fabrieken nog vast aan eerder gemaakte productieafspraken. Toen die afspraken wegvielen, raakte de markt overspoeld. Maar de verwachting is dat komend voorjaar de fabrieken weer gewoon zullen inkopen wat de markt vraagt. Het overschot zal zich dus waarschijnlijk vanzelf weer herstellen."
Meijer Potato Ibérica houdt zich bezig met veredeling, onderzoek en afzet van aardappelrassen – van tafelaardappelen tot friet- en chipsaardappelen – voor Spanje en Portugal. De sector is volgens Boceta inmiddels veel beter georganiseerd dan vroeger, mede dankzij het toegenomen aantal contracten met supermarkten en verwerkende bedrijven.
"Die contracten hebben vorig jaar goed gewerkt. Daarom willen we dat dit seizoen verder uitbreiden", zegt hij. "Wel hadden we grote problemen op de groothandelsmarkten, waar groenteboeren en horeca-inkopers hun aardappelen halen. Die kochten liever oude, goedkope aardappelen van mindere kwaliteit. Dat verschil in kwaliteit was in mei en juni echt zichtbaar op de markt."
Voor het komende seizoen is zijn boodschap helder: "Niet poten zonder een contract of vaste afnemer. De sector heeft de afgelopen jaren juist hard gewerkt om beter samen te werken met retailers en verwerkers. Inmiddels schakelen alle supermarktketens netjes over op nieuwe oogst zodra die beschikbaar is. Kwaliteit gaat daarbij boven prijs."
Toch ziet Boceta nog werk aan de winkel. "De groothandelsmarkten moeten hun houding veranderen. Zodra er Spaanse aardappelen beschikbaar zijn, moet de voorkeur uitgaan naar lokaal product. Het overschot uit Noord-Europa is van slechte kwaliteit, schaadt onze teelt en zorgt ervoor dat de consument minder aardappelen gaat eten", besluit hij.
Voor meer informatie:
Javier Boceta
Meijer Ibérica
Tel: +34 954 61 16 26 (Spanje)
[email protected]
www.meijerpotato.com/es/