De Poolse appelteelt- en exportonderneming Bracia Palus is een echt familiebedrijf, waarbij de taken binnen het bedrijf door de familieleden worden verdeeld. Het doel is om Poolse appelen zowel in eigen land als internationaal op de kaart te zetten, zegt Damian Palus, een van de broers die het bedrijf runt: "Onze boomgaard wordt gerund door drie broers: ikzelf, Rafał en Adrian Palus, in Marysin, gemeente Fajsławice, in het oosten van Polen. We telen op ongeveer 30 hectare appelbomen en doen dit al meerdere generaties. Ieder van ons is verantwoordelijk voor een ander onderdeel van het dagelijkse werk: gewasbescherming, aansturing van het personeel en de oogst, machines en onderhoud, en tenslotte de verkoop. Vanaf het begin hebben we de focus gelegd op kwaliteit in plaats van op volume. We wachten er niet op dat anderen Poolse appels voor ons promoten; we nemen zelf verantwoordelijkheid, zowel in de boomgaard als in de manier waarop we het fruit aan consumenten presenteren."
© Bracia Palus De drie broers Palus
Palus vertelt dat ze hun appels onlangs hebben kunnen registreren als traditioneel product. "Door de jaren heen hebben we appels geëxporteerd naar verre markten, maar tegelijkertijd zien we veel potentieel in onze binnenlandse markt. We willen consumenten laten zien hoe goed Poolse appelen kunnen zijn. Recentelijk zijn onze appels geregistreerd als traditioneel product onder de naam 'Fajslawickie-appels', wat de link bevestigt tussen ons fruit, het lokale microklimaat van het Lublin Upland en de lange traditie van appelteelt in onze regio."
De locatie van de boomgaard van Bracia Palus maakt de appels uniek, legt Palus uit: "Fajslawickie-appels staan volledig in het teken van herkomst en kwaliteit. Onze boomgaarden liggen iets hoger en koeler, met een gunstig temperatuurverschil tussen dag en nacht. Dit microklimaat, gecombineerd met zorgvuldige teelt, geeft het fruit een zeer volle en gebalanceerde smaak. We telen dessertrassen zoals Gala, voornamelijk Schniga Schnico, Red Delicious Jeromine en Red Jonaprince, maar ook Jonagored en Idared. We hechten veel waarde aan een uniforme kleur, stevigheid en houdbaarheid, maar ook aan voedselveiligheid."
© Bracia Palus Damian Palus
Naast het exporteren van hun appels naar verschillende markten, richt het bedrijf zich momenteel ook op het aanbieden van deze specifieke appels aan retailketens in Polen. "Het merendeel van onze oogst exporteren we naar verre markten buiten Polen, met de hulp van onze langdurige partners. Op ons teeltbedrijf sorteren we appels op maat om de kwaliteit te waarborgen. Als het gaat om appels uit Fajsławice, willen we de herkenning van dit regionale product bij binnenlandse en buitenlandse consumenten vergroten en laten zien dat appels uit onze regio qua smaak en kwaliteit in iedere markt kunnen concurreren. We zijn momenteel in gesprek om Fajslawickie-appels bij retailketens in Polen te introduceren, terwijl we de samenwerking met onze bestaande exportpartners voortzetten."
Over het algemeen is het huidige seizoen een goed seizoen geweest voor de Poolse teler, zegt Palus: "Dit seizoen hadden we een goede oogst, zowel qua opbrengst als kwaliteit. Ik kan zeggen dat de Poolse appels van dit jaar van hoge kwaliteit zijn en dat we echt iets hebben om trots op te zijn. De weersomstandigheden in onze regio zorgden ervoor dat het fruit goed kleurde en de gewenste grootte bereikte, en het microklimaat van het Lublin Upland vertaalde zich opnieuw in een zeer goede eetkwaliteit. In het voorjaar waren we bang voor vorst, maar met vorstbescherming en omdat de temperaturen onder nul in onze boomgaarden niet extreem waren, zijn de volumes goed."
© Bracia Palus
"Daarnaast hebben we ook Catalaanse hazelnoten in ons assortiment, die bij iedereen bekend zijn. Hazelnoten zijn een premiumproduct waar retailketens graag in investeren. Ik denk dat we hier ook de toekomst van ons bedrijf zien. We investeren in verpakking en branding: dozen en labels met het Fajslawickie-appelslogo, een website en promotiemateriaal," besluit Palus.
Voor meer informatie:
Damian Palus
Bracia Palus
Tel: +48 783 785 509
[email protected]