Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
jaarrond teelt, betere houdbaarheid en nieuwe kleuren op komst

Guatemalteekse citruskaviaar wint terrein in Nederland en blijft tot 40 dagen vers

Het Guatemalteekse seizoen voor finger limes – ook wel citruskaviaar genoemd – loopt soepel op de Europese markt, vooral in november en december, wanneer de vraag stijgt door de feestdagen.

Volgens Edilson Hernández, directeur van exportbedrijf Prime Tropics, is er jaarrond oogst, maar concentreert de Europese vraag zich vooral in deze maanden. "We sturen nu grotere volumes naar Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate ook naar Spanje. Buiten het hoogseizoen gaan de leveringen op wekelijkse basis door, maar dan in kleinere hoeveelheden. Daarnaast exporteren we dan ook naar Canada."

© Prime Tropics

Ondanks hogere kosten voor luchtvracht zijn de verkoopprijzen in Europa stabiel gebleven ten opzichte van vorig jaar. Guatemala deelt de markt met landen als Marokko, dat logistiek goedkoper is, en met Spanje, Australië en de VS, die vooral binnen beperkte periodes actief zijn.

"Wat Guatemala onderscheidt, is de kwaliteit van het product. Onze citrus heeft een mooie Brix-waarde en blijft na de oogst tot wel 40 dagen goed", legt Hernández uit. Het wordt altijd per vliegtuig vervoerd en is binnen twee dagen na de oogst in Europa. Die versheid is cruciaal voor de gastronomische sector, waar finger limes geliefd zijn vanwege hun unieke textuur en frisse zuren.

© Prime Tropics

Prime Tropics breidt ondertussen de afzetmarkt uit. "We hebben nieuwe klanten in het VK en beginnen deze week met leveringen aan Zwitserland. Ook kijken we naar mogelijkheden in Dubai, terwijl de export naar Canada ondertussen goed doorloopt."

Door de groei zijn er nu ook verpakkingen voor de consument ontwikkeld, zoals trays van 50 gram, gemaakt van alternatieve materialen in plaats van plastic. De traditionele kiloverpakking voor groothandels blijft daarnaast beschikbaar.

Om het hele jaar door te kunnen leveren, werkt Prime Tropics met plantages op verschillende hoogtes en is het teeltbeheer verfijnd. "We hebben de voeding en irrigatie verbeterd en gebruiken weerstations om precies te berekenen hoeveel water de planten nodig hebben", zegt Hernández. In een land met zes natte en zes droge maanden is dat essentieel.

© Prime Tropics

Tot slot wordt er ingezet op rassendiversiteit. Tot nu toe teelt het bedrijf vooral finger limes met groene pulp, maar inmiddels zijn er ook bomen aangeplant die rood vruchtvlees geven. Daarmee wil Guatemala zich nog steviger positioneren in een nichemarkt die weliswaar klein is, maar snel groeit, zowel in de wereld van de haute cuisine als bij consumenten die deze exotische citrusvrucht net beginnen te ontdekken.

Voor meer informatie:
Edilson Hernández
Prime Tropics
Tel: + 502 5700 0052 (Guatemala)
[email protected]
www.primetropics.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer