Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chip brengt werking van verbinding tussen darmen en brein in kaart

Onderzoekers van de Universiteit van Twente en NIZO Food Research hebben een chip ontwikkeld die laat zien hoe voeding de hersengezondheid beïnvloedt. De chip maakt de invloed van voedingscomponenten op de hersenen meetbaar en kan voedselbedrijven helpen bij het ontwikkelen van gezondere producten.

© NIZO

Het idee dat voeding invloed heeft op de hersenen, ooit samengevat in het gezegde 'Je bent wat je eet', krijgt zo een wetenschappelijke basis, schrijven de onderzoekers. De chip simuleert de hersen-darm-as, het netwerk van biochemische en neurologische verbindingen tussen darmen en hersenen, en maakt de reis van voedingsstoffen van de darmen naar de hersenen zichtbaar. Hierbij worden veranderingen door verwerkingsomstandigheden, de voedselmatrix of samenstelling meegenomen.

Voorspellingen over effecten van voedingsstoffen
Het systeem combineert de chip met NIZO's modellen van het bovenste deel van het maag-darmkanaal en microbiome-analyse, waardoor het nauwkeurig voorspellingen kan doen over de effecten van voedingsstoffen op cognitie, geheugen en neurale ontwikkeling. "De Gut-Brain Axis on Chip markeert een keerpunt in ons begrip van voeding en hersengezondheid. Voor het eerst kunnen we fysiek observeren hoe voedingscomponenten cognitieve ontwikkeling en veroudering beïnvloeden", zegt Nikolaas Vles, CEO van NIZO.

De technologie is in vijf jaar tijd ontwikkeld. "Samen hebben we een wetenschappelijk rigoureus, dierproefvrij platform ontwikkeld dat de verbinding tussen darmen en hersenen meetbaar en bruikbaar maakt", zegt Kerensa Broersen, hoogleraar aan de Universiteit Twente en senior wetenschapper Gezondheid en Spijsvertering bij NIZO. "Door de krachten te bundelen met het industriële netwerk en de innovatiecapaciteiten van NIZO, zorgen we ervoor dat deze technologie de ontwikkeling van de volgende generatie voedings- en gezondheidsproducten kan versnellen."

NIZO presenteert de chip op Food Ingredients Europe 2025 en de technologie is genomineerd voor de Health Innovation Award 2025. De finale vindt plaats op 2 december in Parijs.

Bron: NIZO

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer