Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Achterhoekse fruitrassen opgenomen in internationale Ark van de Smaak

Zes oude Achterhoekse appel- en perenrassen staan in de internationale Ark van de Smaak, de catalogus van bedreigd culinair erfgoed van de Slow Food-beweging. Dit moet bijdragen aan het behoud van deze regionale rassen, die volgens betrokken organisaties belangrijk zijn voor zowel cultuur als biodiversiteit.

© Achterhoek Food

Vijf appelrassen zijn nieuw opgenomen, naast de Ossenpeer die al eerder in de catalogus stond. Het gaat om de appelrassen Hermien van Eibergen, Anna van Zieuwent, Wieneker, Breeëzuten en Wienzoern.

© Achterhoek Food

Bijzondere toepassingsmogelijkheden
Samen maken ze deel uit van de in totaal vijftien appel- en perenrassen die zijn beschreven in het boek Rossel Collectieboomgaarden. De selectie is gebaseerd op hun herkomst, smaak en bijzondere toepassingsmogelijkheden en vormt een kleine greep uit de ruim vierhonderd rassen die op initiatief van pomoloog Hennie Rossel in collectieboomgaarden in de Achterhoek zijn aangeplant.

Achterhoek Food werkt samen met Slow Food Achterhoek en Stichting Landschapsbeheer Gelderland aan het behoud van deze rassen. Volgens de organisaties is dat waardevol voor natuur en landschap, maar profiteren ook inwoners en makers van lokaal voedsel. Door de toenemende beschikbaarheid van fruit van één ras gebruiken horeca en ambachtelijke producenten het steeds vaker. Zo verwerkt stokerij De Woord het in eau de vie, maakt Streek-Smaak er bonbons van en wordt het door boomgaard Hof te Baak tot sap geperst.

© Achterhoek Food

In het Achterhoeks fruitboek Rossel Collectieboomgaarden staan de zes erkende rassen en de werkwijze achter de collectieboomgaarden uitgebreid beschreven. Het boek bevat daarnaast praktische tips voor aanplant en gebruik. Een overzicht van verkooppunten is te vinden via nelles.nl/nieuws/boek-rossel-collectieboomgaarden.

Achterhoek Food wil met partners bewustere voedselkeuzes stimuleren en benadrukt dat duurzame, gezonde en lokale voeding volgens het platform "ook gewoon lekker, leuk en haalbaar is – en bovendien verbindend voor de inwoners". Het initiatief komt voort uit LEADER, het Europese programma voor plattelandsontwikkeling.

Voor meer informatie:
Achterhoek Food
[email protected]
achterhoekfood.nl

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer