De knoflookoogst in de Franse Drôme is iets kleiner dan gebruikelijk, maar wel van uitstekende kwaliteit. "De Drôme is het departement met de hoogste knoflookproductie van heel Frankrijk", vertelt teler Stéphane Boutarin. "En dat voor een relatief kleine regio. We zijn sterk omdat we twee productstromen combineren: pootgoed – goed voor 80% van alle gecertificeerd plantmateriaal in Frankrijk – en consumptieknoflook, die 17% van de nationale markt voor zijn rekening neemt. Beide telen we zowel conventioneel als biologisch."
© Maison Boutarin
Karaktervolle knoflook
De knoflook uit de Drôme, die sinds 2008 een Europese BGA-bescherming heeft, staat bekend om zijn uitgesproken aroma en lichte zoetheid. "Elk ras heeft zijn eigen profiel, maar ons knoflookaroma blijft opvallend lang in de mond hangen", legt Boutarin uit. "In de afgelopen tien jaar is knoflookproeven in Frankrijk populair geworden. Daardoor is ook het verschil met importknoflook duidelijker geworden. Onze Franse rassen zijn veel aromatischer en complexer. De knoflook uit de Drôme heeft die typische prikkel, maar dan met een zachte, bijna zoete ondertoon. Vooral koks en fijnproevers waarderen dat. Bovendien zit er behoorlijk wat variatie in het aroma van jaar tot jaar: afhankelijk van het seizoen verandert het suikergehalte, de geur en zelfs de dichtheid van het vruchtvlees."
© Maison Boutarin
Grootste vraag naar kleine bollen
Toch zijn er zorgen over de markt. "We kunnen onze hele productie nog kwijt, maar de trend verschuift duidelijk naar goedkope knoflook, dus kleinere bollen", merkt Boutarin op. "Als die kleine maten steeds populairder worden, dreigen de grotere en middelgrote bollen uit beeld te verdwijnen, terwijl net die essentieel zijn voor een rendabele teelt. Voorlopig zijn de prijzen voor klasse I knoflook nog goed, maar iedereen voelt dat het evenwicht broos is. Als de vraag nog meer opschuift richting het goedkoopste segment, zakken de prijzen en komt de hele Franse sector in het gedrang."
© Maison Boutarin
Concurrentie uit China en Spanje neemt toe
De druk op de Franse knoflooktelers wordt versterkt door buitenlandse concurrentie. Met name Spanje en China zetten massaal in op export. "Wij hebben in Frankrijk rassen met een sterke smaak, maar die zijn minder productief dan de snelgroeiende soorten uit andere landen. Vooral Spaanse en Chinese knoflook drukken de marktprijzen. Spanje is al jaren bezig met professionalisering, terwijl Frankrijk daar pas recent mee begonnen is. De Chinese knoflook ziet er goed uit, precies wat supermarkten willen, maar qua smaak schiet het tekort. Je hebt er letterlijk vier keer zoveel van nodig om hetzelfde aroma te bereiken als met Franse knoflook."
© Maison Boutarin
Strijd om het behoud van een uniek erfgoed
Telers blijven zich inzetten om het Franse knoflookerfgoed te behouden. "Net als de nationale branchevereniging Aniail blijft de vereniging van knoflooktelers in de Drôme, waarin zo'n honderd telers, coöperaties, telersverenigingen en handelsorganisaties samenwerken, zich inzetten voor de toekomst van de sector", aldus Boutarin. "Maar om de rijkdom van onze rassen te kunnen blijven verdedigen, is er dringend nood aan steun vanuit de supermarktketens. Zonder hun betrokkenheid wordt het moeilijk om deze kwaliteit en diversiteit op lange termijn te behouden."
© Maison Boutarin
Voor meer informatie:
Stéphane Boutarin
Association des Producteurs d'Ail de la Drôme