Onder leiding van Brightlands Campus Greenport Venlo werken Maastricht University, HAS green academy en verschillende bedrijven binnen het innovatieproject Success4BioActives samen aan nieuwe kennis over bioactieve stoffen in groente en fruit. Een van de onderzoekslijnen richt zich op wat ze noemen 'gentle dry', een milde droogtechniek waarvoor UM-onderzoeker Alie de Boer en Blue Engineering-projectleider Gijs Hendriks de krachten bundelen.
© Brightlands
Voeding drogen bij temperaturen van 50-70°C moet zorgen voor beter behoud van smaak, kleur en voedingswaarden dan klassieke droogtechnieken. Volgens Alie is het relevant om te onderzoeken hoe je voedingswaarden kunt behouden en binnen verwerkingsprocessen kunt verbeteren.
© Brightlands
Techniek optimaliseren
Gijs ziet dat er wel aanwijzingen dat milde droging voordelen biedt, maar hij wil dat wel kunnen aantonen. "En als dat zo is, hoe kunnen we de techniek dan optimaliseren om daar het meeste uit te halen?", wil hij weten.
In het project worden verschillende parameters getest, zoals temperatuur, droogtijd en laagdikte. De Boer: "We zijn benieuwd hoe bepaalde parameters de voedingswaarden beïnvloeden en wat er gebeurt als we daaraan sleutelen." Innoveins Seed Solutions voert de analyses uit.
Samenwerking essentieel
De samenwerking tussen wetenschap en praktijk blijkt daarbij essentieel. "De gezamenlijke interesse zetten we om in daadwerkelijke tests en analyses. Door gebruik te maken van technische kennis én voedingskennis, help je elkaar vooruit", aldus Alie.
© Brightlands
Ook technisch waren er uitdagingen. Het doseren van producten op de band en het verwijderen van gedroogd materiaal vroeg om aanpassingen. "Soms bleef het plakken, soms liep de band niet goed", zegt Gijs.
Lycopeen tot vier keer beter behouden
Inmiddels zijn de droogprocessen afgerond en de monsters geanalyseerd. Daarbij is gekeken naar lycopeen in tomaat en quercetine in ui. Volgens Hendriks blijkt dat lycopeen tot vier keer beter behouden blijft dan met vriesdrogen. Voor ui is een vergelijkbaar resultaat gevonden, met tot een factor 2,5 beter behoud van quercetine.
© Brightlands
De onderzoekers zien perspectief voor vervolgonderzoek, onder meer naar broccoli, bladgroenten, andere bioactieve stoffen of eiwitkwaliteit. Ook kan de techniek worden toegepast op kruiden en zuivel. Uiteindelijk moet de consument profiteren van producten met betere voedingswaarden. "Ik hoop dat we over een aantal jaar beter inzichtelijk hebben hoe we voedingswaarden kunnen behouden met drogen", zegt Alie.
Vertaalslag richting markt
Blue Engineering kijkt volgens Gijs tegelijkertijd naar de vertaalslag richting markt. "We willen onderzoeken hoe we hier een businessmodel van kunnen maken. Welke wensen zijn er vanuit de markt?" Volgens Gijs liggen er kansen, omdat vriesdrogen nog altijd de meest gebruikte techniek is.
Het project Success4BioActives loopt tot eind 2025.
Bron: Brightlands Campus Greenport Venlo
Voor meer informatie:
Blue Engineering 
Venrayseweg 180A
5928 RH Venlo
Tel: +31(0)77-3333690
[email protected]
blue-engineering.nl
Universiteit Maastricht![]()
Minderbroedersberg 4-6
6211 LK Maastricht
Tel: +31(0)43-3882222
study@maastrichtuniversity.nl
www.maastrichtuniversity.nl