Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dragonfruit in een Franse kas

In het Franse Saint-Vincent-sur-Jard, in de Vendée, heeft Abderrahim Oufaquir, bedrijfsleider van Les Petites Métairies, zijn teeltbedrijf een compleet nieuwe richting in gestuurd. Na jarenlang tomaten in de kas te hebben geteeld, ging hij op zoek naar een gewas met toekomst, iets wat niet alleen economisch rendabel is, maar ook duurzaam genoeg om straks over te dragen aan zijn dochter. "Ik wilde een origineel product met groeipotentieel, waarmee ik haar een levensvatbaar bedrijf kan nalaten waar ze ook plezier in heeft", vertelt hij. Zo ontstond het plan om een tropische vrucht te introduceren die nog nooit eerder op deze manier in Frankrijk is geteeld: dragonfruit. En dat… gewoon in de kas.

© Aurélie Pintat | AGF.nl

Twee jaar voorbereiding
Wat voor sommigen als een wilde gok klinkt, is het resultaat van een doordachte strategie. "Ik ontdekte dragonfruit in Spanje en Marokko. Daar ontstond het idee om deze teelt aan te passen aan onze Franse klimaatomstandigheden en teeltmethoden", vertelt Oufaquir. "Het deed me denken aan de eerste aardbeien die ooit onder glas in Bretagne werden geteeld. Dat was destijds revolutionair, maar vandaag de dag heel normaal. Dragonfruit is een vrucht met toekomst: het wordt steeds populairder en de vraag groeit wereldwijd. Spaanse telers vertelden me unaniem dat de vraag hun aanbod telkens overtreft."

Twee jaar lang bezocht Oufaquir telers, deed hij onderzoek en voerde hij technische gesprekken. Alles met één doel: een volledig nieuw project op poten zetten.

Frans teeltsysteem
Dragonfruit groeit van nature in de volle grond, maar om deze in een Franse kas te telen, was een volledige omschakeling nodig. "Dragonfruit is een cactusachtige plant die wel twintig jaar mee kan gaan. Samen met het bedrijf Dumona ontwikkelden we een speciaal substraat dat minstens tien jaar meegaat en tegelijk voor een goede drainage zorgt", legt hij uit.

Normaal gesproken heeft de plant twaalf tot achttien maanden nodig voordat hij 'terugvalt', een teken dat de bloei en vruchtvorming begint. Oufaquir koos ervoor dit proces te versnellen door meteen op twee meter hoogte in goten te planten. "De eerste aanplant vond plaats in maart 2025 en eind van de zomer zagen we al de eerste bloemen. Dat heeft ons enorm veel tijd bespaard."

Omdat dragonfruit een daglichtgevoelige plant is, koos hij bovendien voor lichte nachtverlichting om de groei extra te stimuleren.

© Abderrahim Oufaquir

Ambitie: 80 ton per hectare
Vanaf het begin was het doel duidelijk: een rendabele, commerciële teelt opzetten. Oufaquir plantte meteen op één hectare om in het eerste jaar al betekenisvolle volumes aan te kunnen bieden. De kas, oorspronkelijk gebouwd voor tomatenteelt, bleek qua structuur perfect voor deze nieuwe teelt. De eerste vruchten werden in september geoogst. "De plant zit nog in de opbouwfase, dus de hoeveelheden zijn nog bescheiden, maar de groei zit erin. Op termijn mikken we op zo'n 80 ton per jaar wanneer de planten volledig op gang zijn."

De oogstperiode loopt vermoedelijk van maart-april tot november-december, met een natuurlijke dip in de wintermaanden door de lagere temperaturen. "Ik had graag ook in de winter op de markt willen zijn, maar voorlopig lukt dat niet. Wel kunnen we zo aanwezig zijn voordat het Spaanse seizoen start en nadat het voorbij is. Dat geeft ons een mooi venster."

De teelt wordt met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën beheerd, zonder inzet van chemische middelen. Een bewuste keuze om het product als premium op de markt te zetten.

© Abderrahim Oufaquir

Frans dragonfruit als kwaliteitsreferentie
Met deze lokale teelt wil Oufaquir een alternatief bieden voor geïmporteerd dragonfruit, en zich onderscheiden op kwaliteit. En dat lijkt te lukken: "De smaaktesten op ons eerste dragonfruit zijn veelbelovend. We deden blindproeven en daaruit bleek dat ons fruit aromatischer en zoeter is dan sommige importproducten. Het suikergehalte loopt op tot 15 à 16 graden Brix. En dat terwijl we pas zijn begonnen. Er is dus nog ruimte voor verbetering."

Eerste stappen in verwerking
© Abderrahim OufaquirToch is er ook een aandachtspunt: de teelt is nog niet helemaal gelijkmatig. "We hebben weken met mooie volumes, en dan ineens een dip. Dat maakt het lastig voor de logistiek en zeker voor supermarkten, die een constante aanvoer willen." Om de pieken op te vangen, kijkt het bedrijf al naar alternatieve afzetkanalen. In samenwerking met een lokale producent van appelsap is het gestart met verwerkingsproeven. Het resultaat is veelbelovend: een appel-dragonfruit-sap dat verrassend goed in de smaak valt. "Het is een aangename, evenwichtige drank, met gezondheidsvoordelen. Ideaal om onze productiepieken op te vangen en tegelijk de productlijn uit te breiden."

De start van iets groots?
Een bijzonder project dus: ambitieus, innovatief en gestoeld op samenwerking. "Toen ik dit idee voorlegde aan Christian Bardoul, de nieuwe directeur van Océane, kreeg ik meteen zijn steun. Dankzij Océane en hun team konden we echt van start gaan. Zonder hen was het niet gelukt", zegt Oufaquir.

Hij is ervan overtuigd dat dragonfruit toekomst heeft in Frankrijk. "Er zou hier een hele keten kunnen ontstaan. Het model dat wij nu ontwikkelen, zou kunnen dienen als voorbeeld voor andere telers. En wie weet opent dit de deur naar andere exotische gewassen. De eerste stap is gezet. Nu is het aan ons om er iets groots van te maken."

Voor meer informatie:
Abderrahim Oufaquir
SCEA Les Petites Métairies
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer