Tholen - "De afzet van peren loopt op dit moment redelijk door. Er gaat voldoende volume weg, echter de prijzen liggen dit seizoen beduidend lager dan vorig jaar. Die prijsdruk tekent de stemming in de markt en vraagt om extra scherpte in de keten", zegt Mark Vernooij van Urfruit. "Opvallend is dat de smaak van de peren dit jaar uitzonderlijk goed is, dankzij de hoge suikers. Tegelijkertijd hebben diezelfde suikers effect op het uitstalleven en de hardheid. De peren zijn door de hele linie zachter en gevoeliger dan we zouden willen en dit vraagt veel aandacht bij sorteren, verpakken en uitleveren."
© Urfruit
"Ook op onze eigen percelen in Noord-Holland zien we dit beeld terug. De hardheid is lager dan ideaal, al staan we in vergelijking met andere gecontroleerde partijen nog aan de betere kant. Toch blijft het uitgangspunt dat een koelcel geen ziekenhuis is; peren komen er niet beter uit dan ze erin gaan. Dit seizoen vraagt om intensieve monitoring en tijdige beslissingen."
© Urfruit
Een week te laat gestart met plukken
"Een belangrijk signaal dit jaar is dat er naar onze mening in Nederland en België ongeveer een week te laat begonnen is met plukken. Dat zien we duidelijk terug in de kwaliteit van het product dat te laat geoogst is: floeperds, gele peren en peren met tint zijn daar concrete voorbeelden van. De latere pluk heeft wel tot een hogere opbrengst per hectare geleid; de extra kilo's per boom zijn merkbaar. Maar die hogere opbrengst heeft een nadelig effect op de prijs per kilo, juist in een markt die toch al onder druk staat. Daarnaast blijkt later geoogst fruit minder stabiel in de bewaring", vertelt Mark.
"Voor ons sorteerbedrijf vraagt dit veel discipline. Het is topsport om deze te laat geplukte peren goed te sorteren en te zorgen dat de gele en zachte peren niet in de retailstromen terechtkomen, maar bij de verwerkende industrie belanden. Dat vraagt extra arbeid, strengere selectie en het voortdurend scherp houden van alle lijnen. Vanaf de tweede week van het plukvenster zien we dit seizoen bovendien een hoger aantal incidenten dan in voorgaande jaren. Voor telers die drie weken in de Conference hebben gezeten, is voorzichtigheid in de afzetstrategie meer dan verstandig. Voor dit type fruit wordt bijvoorbeeld december al een uitdagende maand."
© Urfruit
Vertrouwen van kopers cruciaal
"In de praktijk merken we dat er nu al partijen zijn die beter een maand eerder verwerkt hadden kunnen worden. Door de lage prijzen is de verleiding groot om fruit langer vast te houden in de hoop op een betere markt. Maar dit seizoen laat de kwaliteit dat minder toe. Wanneer kopers onzeker worden over de stabiliteit van het product, worden ze terughoudender. Dat remt de markt af en leidt er uiteindelijk toe dat er meer fruit blijft liggen dat eigenlijk al verwerkt had moeten worden. Het vertrouwen van kopers is cruciaal; zonder dat vertrouwen verstopt de keten."
© Urfruit
"Dit alles vraagt om discipline. Het is belangrijk om realistisch te blijven over de hardheid bij inslag, om die cellen strak te monitoren en om tijdig te besluiten of een partij verwerkt, verkocht of geruimd moet worden. De omstandigheden van dit jaar geven weinig ruimte voor gokgedrag. Het product vraagt om nuchtere keuzes op basis van kwaliteit in plaats van op basis van prijsverwachtingen", vervolgt Mark.
© Urfruit
"Samengevat zien we een seizoen waarin de afzet redelijk doorloopt, maar de prijzen duidelijk achterblijven. De smaak van het product is uitstekend, maar de lagere hardheid en het kortere uitstalleven vragen om maximale alertheid en eerlijkheid in de keten. Wanneer we als sector tijdig handelen en zorgen dat afnemers met vertrouwen kunnen blijven werken, kunnen we dit uitdagende seizoen op een goede manier vormgeven", besluit de fruithandelaar.
Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Raadhuisstraat 2A
7251 AB Vorden
Tel.: +31 (0)575 472 473
[email protected]
www.urfruit.nl