Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beieren: Zuurkoolfabriek Rödel viert 50e verjaardag

"Trend naar kleine porties en kant-en-klare zuurkool"

Zuurkool heeft een rijke traditie, met name in het zuiden en oosten van Duitsland. Ondanks de hevige concurrentie van een waaier aan nieuwe producten, blijft deze ingemaakte groente een onmisbaar onderdeel van de Duitse keuken. Dit bevestigt Hans-Peter Rödel, directeur van de zuurkoolfabriek Rödel in Trogen, Opper-Franken. Het familiebedrijf viert in november haar 50-jarig bestaan en is een van de weinige middelgrote producenten die standhoudt te midden van de grote conservenfabrieken van deze tijd.

Het bedrijf kreeg zijn huidige vorm in 1975, toen Herbert Rödel het overnam van Krantz in Hof. Twee jaar later werd de volledige fabriek herbouwd in Trogen. Zoon Hans-Peter trad als leerling toe tot het jonge bedrijf. In 1981 volgde een uitbreiding met de overname van Heinrichs Sauerkraut uit Hof en diens klantenkring. "De val van de Berlijnse Muur in 1989 was ook voor ons letterlijk een keerpunt, omdat het nieuwe mogelijkheden bood in de naastgelegen deelstaten Thüringen en Saksen," vertelt Rödel.

© Rödel GmbH
De broers Siegfried (2e van links) en Hans-Peter Rödel (2e van rechts) leiden met succes het familiebedrijf als tweede generatie.

Een andere strategische keuze was halverwege de jaren negentig de uitbreiding van het assortiment met biologische zuurkool, in samenwerking met Dennree Naturkost. Sindsdien voert Rödel het populaire fermentatieproduct zowel van conventionele als van biologische teelt, telkens in twee varianten: 'natuurlijk met zout' en 'met kruiden'.

Naast het basisassortiment, dat jaarrond in grote volumes wordt geproduceerd en afgezet, verdienen ook de seizoensartikelen aandacht, zoals ingelegde augurken. Rödel: "Ingelegde augurken vertegenwoordigen weliswaar slechts zo'n 5% van onze totale omzet, maar de lijn zit licht in de lift."

© Rödel GmbH
Op 1 november is er een open dag gehouden ter ere van het jubileum.

Regionale en bovenregionale grondstoffenvoorziening
Tegenwoordig verlaten jaarlijks enkele honderden tonnen zuurkool de door de familie gerunde zuurkoolfabriek. In piekperioden – zoals nu in de herfst en winter – ligt de vraag traditiegetrouw iets hoger dan normaal. Het nieuwe seizoen gaat doorgaans in juli van start, wanneer de oude bewaarpartijen worden vervangen door kool van de nieuwe oogst.

"We zitten dit jaar goed en hebben de benodigde grondstoffen al veiliggesteld. Het grootste deel van onze witte kool betrekken we van vaste telers in de Noord-Duitse koolregio Dithmarschen. Maar van augustus tot november/december halen we tijdelijk ook aanvullingen bij regionale partners in Neder-Franken. In beide teeltgebieden is er af en toe regen gevallen, waardoor de uitval beperkt blijft."

Door de inflatie zijn de grondstofprijzen overeenkomstig aangepast. Volgens Rödel kon het merendeel van deze kostenstijgingen worden doorberekend.

Tot de klantenkring van Rödel behoren de retail, grossiers, grootverbruikers en de verwerkende industrie, maar ook zelfstandige versspecialisten en slagers. "Vooral die laatste twee afzetkanalen staan onder druk, terwijl de vraag vanuit de retail blijft groeien. Afnemers binnen een straal van 150 kilometer worden met onze eigen vrachtwagens beleverd; een aanzienlijk deel van ons productievolume gaat echter via expediteurs en handelsbedrijven door heel Duitsland en, in sommige gevallen, naar buurlanden zoals Zwitserland, Oostenrijk en de Elzas."

© Rödel GmbH
Het team van het traditionele bedrijf Rödel

Zuurkool blijft populair
Rödel is optimistisch over de toekomst van zuurkool. "Tijdens de pandemie zagen we schommelingen in de verkoop, maar inmiddels zijn we weer op een stabiel hoog niveau. Er is een lichte groei per jaar, vooral in het biologische segment, en een stijgende vraag naar kleine porties zuurkool in de zelfbedieningssector. Dit betekent dat we vaker zakjes van 500 gram en emmers van 1 kg leveren in plaats van de gebruikelijke vaten. Een andere trend die zich aftekent, is die van kant-en-klare zuurkool in foliezakken. Dit toont aan dat zuurkool ook bij de jongere generatie populair blijft, mede doordat het past bij de huidige gezondheidstrend en relatief goedkoop is ten opzichte van andere plantaardige producten."

Voor meer informatie:
Hans-Peter Rödel
Rödel GmbH
Hauptstrasse 56
95183 Trogen, Duitsland
Tel: +49 (0)9281 73630
[email protected]
www.roedel-sauerkraut.de

Gerelateerde artikelen → Zie meer