Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaans kiwiseizoen van start met grotere volumes dan vorig jaar

De kiwiteelt in het noorden van Spanje en Portugal is dit seizoen goed van start gegaan. Het areaal is opnieuw toegenomen, en de oogst lijkt zich te herstellen na een tegenvallend vorig jaar. Bovendien blijft de vraag naar kiwi wereldwijd groeien.

"We zijn net het seizoen van het zuidelijk halfrond aan het afronden", licht Pedro Varela van de verkoopafdeling van TC Fruits toe. "Binnenkort starten we met ons eigen product van Spaanse bodem." TC Fruits rekt de import van het zuidelijk halfrond zo lang mogelijk op. "We zijn op dit moment de enige aanbieder die kiwi's levert met een Brix boven de 14 graden. Deze week verwachten we dat de Spaanse kiwi's de grens van 12 Brix zullen passeren. Dan gaan we van start met de afzet."

© TC Fruits

Volgens Varela hanteert het bedrijf strenge kwaliteitsnormen: zo moeten hun kiwi's een minimaal suikergehalte, voldoende stevigheid en een hoog percentage droge stof hebben. "Dankzij die kwaliteit hebben we dit jaar met ons merk Raíces de prijs 'Smaak van het Jaar 2025' gewonnen in de categorie kiwi in Spanje."

De kiwiteelt in Spanje breidt verder uit, met dit jaar zo'n 10% meer aangeplante hectares. De verwachtingen voor de oogst liggen dan ook flink hoger dan vorig seizoen. Toen lag de opbrengst in Spanje en andere Europese landen — met uitzondering van Griekenland — tot wel 40 à 50% lager dan normaal. "We zien dit jaar een duidelijk herstel, al blijven we nog steeds zo'n 10% onder het vijfjarig gemiddelde", zegt Varela. Door de hittegolven van afgelopen zomer zal het fruit over het algemeen wat kleiner van stuk zijn.

© TC Fruits

Ondanks het grotere aanbod liggen de telersprijzen hoger dan aan het begin van vorig seizoen. "Dat werkt door in de marktprijzen, die eveneens zijn gestegen. De hoge prijzen van geïmporteerde kiwi's eerder dit jaar hebben de consumptie niet afgeremd. Ik denk niet dat de prijzen nog veel verder zullen stijgen, maar we hebben de piek ook nog niet bereikt."

Volgens Varela blijft de kiwi wereldwijd in de smaak vallen. "De vraag groeit gestaag, vooral dankzij het toenemende bewustzijn van de gezondheidsvoordelen van kiwi. Wereldwijd verwachten we in de komende vijf jaar een productiegroei van gemiddeld 30%. Tot nu toe draait dit jaar erg goed qua afzet, en met de start van het Spaanse seizoen ziet het ernaar uit dat die lijn zich voortzet."

© TC Fruits

De kiwi is voor TC Fruits een belangrijk product, naast aardbeien, bananen, druiven, citrus en appelen. Het bedrijf levert jaarrond kiwi, voornamelijk uit Galicië en Asturië van november tot juni. Buiten het Spaanse seizoen vullen ze het aanbod aan met import uit Portugal, Griekenland en Italië. Voor fruit uit het zuidelijk halfrond werken ze met telers in Chili en Argentinië.

© TC Fruits

Hoewel het bedrijf zich altijd op de Spaanse markt heeft gericht, kijkt het nu ook verder. "De export groeit hard, vooral richting Latijns-Amerika, Azië en Afrika. De wereld krijgt steeds meer trek in kiwi", besluit Varela.

Voor meer informatie:
Pedro Varela
TC Fruits
Tel: +34 902006975 (Spanje)
[email protected]
www.tcfruits.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer