Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export Griekse komkommers stokt: ‘Roemenië neemt niets af, Spanje domineert Europa’

Van 20 vrachtwagens naar 1: Marokkaanse paprika’s drukken Griekse uit de markt

November is een bepalende maand voor de productie van de lange Kretische komkommer. "Komkommers zijn momenteel het enige gewas dat ons bedrijf verhandelt. Op dit moment vormen zij ook het enige echt exportwaardige kasproduct op Kreta. De oogst van het huidige gewas begon rond 15 oktober en tot 15 november beslaat deze slechts een beperkt areaal. De producten komen uit Tympaki, Antiskari en Ierapetra. Vanaf dat moment begint de oogst ook in Arvi en Kastri, terwijl het hoogtepunt van de oogst begin december wordt verwacht," zegt Labros Pervolarakis, Kretische verpakker en exporteur.

© L. Pervolarakis S.A.

Volgens Pervolarakis zijn de marktomstandigheden tot nu toe niet gunstig voor Kretische komkommers: "Het begin was goed, maar dat hield slechts enkele dagen aan. Daarna daalde de vraag aanzienlijk. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Ten eerste zijn lokale komkommers behoorlijk prijzig, met de huidige telersprijzen van 0,90 tot 1,60 euro per kilo. Daarnaast beschikken de markten waar wij leveren al over ruime volumes van eigen teelt, aangevuld met import uit Albanië, Turkije en Spanje. We moeten wachten op ons verkoopmoment, maar dat is normaal voor deze tijd van het seizoen."

"In Roemenië kunnen we momenteel helemaal niets exporteren. Kopers daar geven de voorkeur aan de goedkope snackkomkommers uit Turkije. Albanië draait op volle capaciteit en levert tegen zeer aantrekkelijke prijzen voor importeurs in de Balkan. Albanese exporteurs leveren hun komkommers tegen dezelfde prijzen die wij aan lokale telers betalen. In de rest van Europa – Duitsland, Noord-Europese en Baltische landen – domineert Spanje de markt met grote zendingen competitief geprijsde producten," legt de Griekse exporteur uit.

© L. Pervolarakis S.A.

Een ander kasproduct dat Pervolarakis momenteel verhandelt, zijn puntpaprika's: "Momenteel kopen we dit groenteproduct uit Ierapetra. De telersprijzen zijn laag, rond 0,75 euro per kilo. Toch verloopt de afzet moeizaam. Ons grote probleem is de Marokkaanse witte paprika, vaak 'Hongaarse paprika' genoemd. Europa vraagt vrijwel uitsluitend dit type paprika. Vóór de grootschalige export uit Marokko verzond ons bedrijf rond deze tijd van het jaar ongeveer twintig vrachtwagens paprika per week. Nu is dat nog maar één zending per week. Kretische telers hebben geprobeerd deze paprika te telen, maar het leverde vooral klasse II producten op."

© L. Pervolarakis S.A.

Tot slot maakt Pervolarakis zich voortdurend zorgen over de energiekosten. "We hebben een renovatie gepland van onze koelinstallaties naar een ecologischer en kostenefficiënter systeem. Dat was noodzakelijk. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn de energiekosten met 110% gestegen," besluit hij.

Voor meer informatie:
Labros Pervolarakis
L. Pervolarakis S.A.
Tel: +30 2810 871 536
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer