Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch én gangbaar kampen met lagere bewaarkwaliteit gele kiwi’s

Meer gele kiwi’s dan verwacht zorgt voor uitdagende prijsvorming

De oogst van gele kiwi's is dit jaar vroeg begonnen bij Kiwiny en het biologische teeltbedrijf Breitenberger, actief in de Italiaanse regio's Veneto en Calabrië. De eerste signalen waren positief: intens aroma, een mooie goudgele kleur en een aangename zoetheid. Toch kwamen al snel zorgen aan het licht over de houdbaarheid van het fruit.

© Maria Luigia Brusco | AGF.nl

"Dit seizoen zijn we al op 20 september gestart met plukken, bijna twee weken eerder dan normaal", vertelt Philipp Breitenberger. "De kwaliteit van de Soreli kiwi was uitstekend, heel zoet en sappig. Maar het probleem zit in de bewaarbaarheid: het fruit verliest snel zijn stevigheid. Dat geldt trouwens niet alleen voor deze kiwi's, maar voor alle gele kiwi's."

Volgens Breitenberger is er weinig verschil tussen biologisch en gangbaar. Ook telers met conventionele teelt merken dat de gele kiwi dit jaar minder goed houdt. "Er lijkt iets aan de hand met de structuur van het fruit. Het rijpt te snel door en verliest dan kwaliteit. Dat kan problemen geven in de keten."

© F.lli Breitenberger - Kiwiny

Commercieel gezien begon het seizoen goed. In de eerste weken was er volop vraag. Maar intussen wordt het lastiger. "De markt raakt snel verzadigd", zegt Breitenberger. "Er zijn veel nieuwe rassen bijgekomen en iedereen in Italië heeft meer gele kiwi's geoogst dan verwacht. Dat zet de prijzen onder druk."

Voorlopig houden de prijzen zich nog staande, maar de echte test komt volgens hem tussen half november en december. Dan zal blijken hoeveel invloed de kwaliteitsproblemen hebben op de uiteindelijke opbrengst voor de teler.

Wat export betreft, blijft Kiwiny actief in Europa en op premiummarkten buiten Europa. "We krijgen goede reacties uit onder andere Los Angeles en Canada. Daar wordt biofruit van topkwaliteit echt gewaardeerd. De Amerikaanse invoerheffingen spelen wel mee, maar voor het hogere segment is dat geen breekpunt. Onze klanten kiezen bewust voor kwaliteit en accepteren een hogere prijs", aldus Breitenberger.

Ondertussen is de pluk van de groene Hayward kiwi net begonnen. Ook daar lijkt de kwaliteit goed, en de opbrengst is met 5 à 10% gestegen. Toch is het afwachten wat de markt doet. Groene kiwi's worden meer als bulkproduct gezien, en het aanbod uit andere Europese landen zoals Griekenland, Spanje en Portugal is ook flink toegenomen.

"De markt is momenteel tam. Iedereen wil verkopen, en het aanbod is ruim", zegt Breitenberger. "Misschien zien we pas in maart weer wat beweging, want ook begin 2026 verwacht ik weinig dynamiek. We blijven dus voorzichtig in onze verwachtingen."

Voor meer informatie:
Philipp Breitenberger
Società Agricola F.lli Breitenberger - Kiwiny
Via Caramini, 21
31040 Giavera del Montello (Treviso) – Italië
Tel: +39 340 2696337
www.kiwiny.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer