Belgen eten nog steeds te weinig vezels, vitamine C en B, calcium en ijzer. Dat concludeert het kenniscentrum voedingsinformatie NICE op basis van gegevens uit de Belgische voedselconsumptiepeiling 2022-2023 van Sciensano. Belangrijke risicogroepen zijn jongeren, vrouwen, ouderen en lager opgeleiden.
Het voedingspatroon van de gemiddelde Belg is nauwelijks verbeterd sinds 2014 en blijft ver verwijderd van de algemene voedingsaanbevelingen. Belgen eten nog te veel producten buiten de voedingsdriehoek zoals fastfood en andere 'lege' of nutriƫntarme caloriebronnen en te weinig basisproducten zoals groenten, fruit, volkoren producten, noten, peulvruchten, melkproducten en vis. Er is behoefte nood aan meer voedingseducatie en structurele maatregelen die de gezonde keuze de gemakkelijke keuze maken.
Veel Belgen halen de richtwaarden voor koolhydraten en vooral voor voedingsvezels niet. Bij kinderen ligt de suikerinname hoog. Er worden in het algemeen voldoende eiwitten ingenomen. Bij 65-plussers en laag opgeleiden voldoet ongeveer 20% echter niet aan de referentiewaarde per kilo lichaamsgewicht. De gemiddelde inname van verzadigde vetzuren blijft te hoog, die van omega 3-vetzuren te laag.
NICE constateert verder dat de inname van verschillende mineralen vaak onvoldoende is. Daarbij wordt gewezen op calcium, ijzer en jodium. Tegelijk is het gebruik van natrium in voeding bij veel mensen te hoog. De Belgische Voedselconsumptiepeiling 2022-2023 toont ook dat een groot deel van de bevolking onvoldoende vitamines uit de voeding haalt, vooral vitamine C, B2 en foliumzuur. De situatie is sinds 2014 ook vaak verslechterd, met dalende innames en stijgende tekorten.
Bron: NICE