De Franse kiwioogst laat een lichte stijging zien. Volgens het Bureau National Interprofessionnel du Kiwi (BIK) wordt er gerekend op zo'n 48.000 ton kiwi's, ongeveer 10% meer dan vorig jaar. Die groei komt er ondanks een koude winter en een wisselvallige bloei. De kiwiteelt zit dus voorzichtig weer in de lift, al blijft de maatvoering wisselend door de hete zomer.
© BIK
De oogst – vooral van het ras Hayward – is nog in volle gang. "De piek wordt verwacht tussen januari en maart. Ondertussen blijft de importdruk hoog: Nieuw-Zeelandse kiwi's zijn nog volop verkrijgbaar en de Italiaanse aanvoer is net begonnen", zegt directeur Adeline Gachein.
© BIK
Frankrijk telt ruim 1.150 kiwitelers, verdeeld over 4.490 hectare. De teelt concentreert zich in drie regio's: het zuidwesten (goed voor een aandeel van 75%), het zuidoosten en Bretagne. Kiwi staat op plek acht van meest gegeten fruit in Frankrijk, met gemiddeld 4,2 kilo per huishouden per jaar. Het is de zesde meest geteelde fruitsoort in het land.
Strijd tegen gesjoemel met herkomstetiketten
Een belangrijk speerpunt van het BIK is het tegengaan van de zogeheten 'verfransing': het frauduleus als Frans verkopen van buitenlandse kiwi's. Volgens het BIK duwen zulke praktijken de prijzen kunstmatig omlaag. "Tussen 2018 en 2021 verkochten fraudeurs kiwi's tot 17% goedkoper dan de marktprijs, wat leidde tot een geraamde omzetderving van €88 miljoen voor Franse telers", aldus de directeur. In 2019 werden twee bedrijven veroordeeld door de rechtbank van Valence, met boetes die opliepen to €50.000.
Het BIK gebruikt sinds 2021 een databank waarmee via analyse de herkomst van kiwi's kan worden vastgesteld. Franse monsters worden voor 99% correct herkend, buitenlandse voor 72%. Bij twijfel over de herkomst van partijen kiwi's worden inspecties opgestart en waar nodig doorgegeven aan de autoriteiten.
© BIK
Officiële gezondheidsclaim voor kiwi
Sinds juli 2025 mag op verpakking van de Hayward kiwi officieel vermeld worden dat deze bijdraagt aan een normale darmfunctie. Een zeldzame wetenschappelijke en juridische erkenning die volgens het BIK nieuwe kansen biedt voor promotie, zeker in een tijd waarin de consumptie van verse groenten en fruit in Europa nog altijd achterblijft.
Drie jaar lang stevige promotiecampagne
In 2024 kreeg het BIK groen licht en subsidies van de EU voor een grootschalige promotiecampagne die tot april 2028 loopt. De focus ligt op pers, social media, reclame, winkels en horeca. Voor 2025/2026 is patissier Christophe Adam, bekend van L'Éclair de Génie, ambassadeur van de Franse kiwi. Hij ontwikkelt exclusieve recepten die de veelzijdigheid van de kiwi – zowel in zoete als hartige gerechten – moeten onderstrepen.
Onderzoek cruciaal voor de toekomst van de teelt
Door klimaatverandering, nieuwe plaaginsecten en het wegvallen van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen, zijn teelttechnische innovaties onmisbaar geworden. Daarom investeert het BIK stevig in onderzoek. In maart 2025 zijn twee onderzoeksingenieurs aangenomen.
© BIK
Er wordt gewerkt aan het beter begrijpen van afstervingsverschijnselen in kiwigaarden. Dankzij satellietbeelden is het nu mogelijk om die achteruitgang op afstand te monitoren. De bijbehorende studie is inmiddels wetenschappelijk gepubliceerd.
Ook wordt er gewerkt aan de bestrijding van de bruingemarmerde schildwants, een invasieve plaagsoort. Binnen het nationale project PACTE (2025–2029) proberen onderzoekers met 14 partners en een budget van €7,6 miljoen nieuwe, ecologische methodes te ontwikkelen om de wants te bestrijden.
Tot slot loopt er een innovatief experiment waarbij kiwi's (en druiven) geteeld worden onder dynamische zonnepanelenkappen. In een commerciële boomgaard in Castelsarrasin wordt onderzocht wat het effect is van deze systemen op opbrengst, kwaliteit en economische haalbaarheid. Het is de eerste keer dat zo'n studie bij kiwi's wordt uitgevoerd.