Al meer dan twintig jaar zetten Antonio en Angelo Mungiello, eigenaren van Mungiello Vincenzo & C. uit de Italiaanse provincie Napels, clementines met de beschermde geografische aanduiding van de Golf van Tarente af. Dit keurmerk garandeert de herkomst uit een specifiek gebied in de regio Apulië, waaronder gemeenten als Castellaneta, Ginosa en Palagiano.
Opvallend is dat hun bedrijf, hoewel niet in Apulië gevestigd, wel officieel erkend is als één van de zeven gecertificeerde verpakkers voor deze clementine. Daarmee zijn ze een uitzondering in een verder lokale organisatie.
© Mungiello Vincenzo & C
"We beginnen binnenkort aan ons tweede seizoen als erkend verpakker", vertellen de broers. "Vanaf half november starten we met de eerste volumes en we gaan door tot eind januari. We werken samen met lokale telers die samen een BGA-gecertificeerd areaal van 20 hectare beheren." De broers zijn actief betrokken bij de teelt: elke week reizen ze af naar Tarente om de boomgaarden en de kwaliteit van het fruit zelf te controleren. Een van hun belangrijkste partners is het teeltbedrijf Cito Giovanni uit Massafra.
© Mungiello Vincenzo & C | © Mungiello Vincenzo & C |
Toch blijft het een uitdaging om vertrouwen te winnen bij inkopers van grote supermarktketens. "Er heerst in Italië nog vaak het idee dat een product alleen lokaal verpakt mag worden. Veel inkopers geven de voorkeur aan verwerkers die in Apulië zitten", legt Antonio uit. "Maar dat is een achterhaalde gedachte. In de sector gebeurt het voortdurend dat producten uit een bepaald teeltgebied op een andere plek worden verpakt. Onze aanpak is volledig transparant, met certificering vanuit het consortium. We leveren gegarandeerde kwaliteit, dat is wat telt."
© Mungiello Vincenzo & C
Dankzij deze aanpak kunnen de broers zowel de Italiaanse groothandel als de retail bedienen. Ze verpakken hun clementines in twee formaten: een 1,5 kg flowpack met kleiner fruit en een 1 kg verpakking met grotere maten (klasse I en II).
Het nieuwe seizoen kent wel de nodige uitdagingen. Door late voorjaarsvorst en een droge zomer ligt de oogst ongeveer 30% lager dan normaal. "De prijzen zijn daardoor met minstens 15% gestegen om de verliezen enigszins te compenseren", zegt Angelo.
Hun belangrijkste doel dit seizoen is zo lang mogelijk doordraaien. "Vorig jaar moesten we een maand eerder stoppen omdat de laatste vruchten op de bomen van mindere kwaliteit waren. Dat willen we dit jaar voorkomen."
© Mungiello Vincenzo & CVoor meer informatie:
Mungiello Vincenzo & C. Srl
Via Romani, 103
80048 Sant'Anastasia (Napels) – Italië
Tel: +39 335 264 113
[email protected]
www.mungiellovincenzo.srl
Consorzio di Tutela IGP Clementine del Golfo di Taranto
Viale Chiatona n.131
74019 Palagiano (Tarente) – Italië
Tel: +39 3939151555
[email protected]
igpclementinetaranto.it

