Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontwerp ISO-norm moet zorgen voor minder voedselverspilling

De internationale ontwerpnorm ISO 20001 'Food Loss and Waste Management is gepubliceerd en staat open voor commentaar. De norm helpt organisaties in de voedselketen – van producent tot retailer en van logistiek tot voedselverwerking – om voedselverlies en -verspilling systematisch te verminderen. Reacties kunnen tot 13 november 2025 worden ingediend.

De norm beschrijft eisen voor een managementsysteem waarmee organisaties voedselverlies en -verspilling kunnen plannen, meten, monitoren en rapporteren. Ook biedt de norm handvatten voor verbetermaatregelen en communicatie met belanghebbenden. Organisaties kunnen hun systeem laten certificeren of zelf verklaren dat het voldoet aan de norm. De eisen zijn generiek en toepasbaar voor alle typen organisaties in de voedselketen, inclusief kleine bedrijven.

Praktijkervaringen en inzichten verzamelen
Nederland is actief betrokken bij de ontwikkeling van deze internationale norm, via de normcommissie Voedselverspilling. De ontwerpversie is bedoeld om praktijkervaringen en inzichten te verzamelen. Reacties uit de markt zijn belangrijk om te beoordelen of de norm volledig, duidelijk en uitvoerbaar is.

Belanghebbenden kunnen het ontwerp bekijken en hun commentaar indienen via Jeske Bleeker, consultant bij het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN). "Zo dragen zij bij aan een wereldwijd toepasbare norm die helpt voedselverlies en -verspilling structureel terug te dringen – en daarmee de klimaatimpact van ons voedselsysteem verkleint", meldt het instituut.

Bron: NEN

Gerelateerde artikelen → Zie meer