Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse cherimoya-afzet komt op stoom, avocado onder druk

Na een lastige start in september en oktober lijkt het Spaanse cherimoyaseizoen zich in november te herstellen. De markt kampt al maanden met een overaanbod, vooral van kleine en middelgrote maten. Dat drukte de prijzen flink. Maar nu de kou zijn intrede doet, trekt de vraag weer aan en raakt het aanbod meer in balans.

"We zijn dit jaar al op 25 augustus begonnen met oogsten, flink vroeger dan vorig jaar", vertelt Rafael Manzano, directeur van het Andalusische Frutas Manzano. "Door een betere vruchtzetting ligt de opbrengst zo'n 25% hoger dan vorig seizoen."

Toch verliep het begin stroef. "Grote maten waren schaars. De markt zat vooral vol met kleinere exemplaren. Daardoor daalden de prijzen gemiddeld met 35 à 40 cent per kilo ten opzichte van vorig jaar. De grote vruchten leverden wel meer op, juist omdat ze zeldzamer waren."

Volgens Manzano leeft de markt nu duidelijk op. "Vanaf begin november stijgt de vraag traditioneel. Tegelijkertijd wordt het aanbod stabieler. Richting Kerst verwachten we dat de prijzen verder aantrekken."

De cherimoya's van Frutas Manzano worden vooral op de Spaanse markt verkocht. Daarnaast levert het bedrijf ook aan Portugal, Italië en in kleinere volumes aan Frankrijk en Duitsland. Het seizoen duurt zo'n negen maanden, dankzij twee bloeiperiodes per jaar.

Ondertussen is het bedrijf ook begonnen met de oogst van avocado's in de provincies Granada en Málaga. Dit seizoen zijn de volumes groter, maar de omstandigheden zorgen ook hier voor uitdagingen.

"We zijn nu bezig met het Bacon ras", legt Manzano uit. "Net als bij de cherimoya zijn de maten kleiner dan normaal. Dat komt door te weinig regen en te hoge temperaturen. Ook de kwaliteit lijdt daaronder."

De prijzen staan bovendien onder druk door concurrentie uit Israël. "De Israëlische Ettinger avocado wordt momenteel goedkoop aangeboden op de Europese markt, en dat maakt het lastig concurreren."

De Spaanse Hass avocado komt pas begin december op de markt. Tot die tijd rondt Frutas Manzano de verkoop af van de laatste partijen Hass uit Peru, en start het met import uit Colombia en Chili.

Voor meer informatie:
Alberto Casanova (hoofd import-export)
Frutas Rafael Manzano e Hijos S.L.
Pol. Ind. "La Gasolinera", 43-44
Salobreña (Granada) – Spanje
Tel: +34 678543331
[email protected]
www.frutasmanzano.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer