Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rode kiwi’s debuteren in Franse Drôme met hoge Brix, maar beperkte maatvoering

In de Drôme heeft teler Anthony Oboussier zijn allereerste oogst rode kiwi's binnengehaald. Met de smaak zit het goed, maar de maatvoering blijft iets achter bij de verwachtingen.

© EARL Les Chambres

Oboussier is pas begonnen met kiwiteelt. Half september plukte hij zijn eerste gele kiwi's. "Dat was een kleine oogst, maar dat hoort eigenlijk bij een eerste jaar", vertelt hij. Op 10 oktober startte vervolgens de oogst van de rode kiwi's. Met 1,4 ton per hectare noemt hij dat een bemoedigend begin. "De smaak is echt top, met een hoog suikergehalte en een mooie kleur. Dat geeft vertrouwen."

© EARL Les Chambres

Toch bleek de maatvoering een knelpunt. Zo'n 60% van de vruchten bleef onder de 65 gram, de ondergrens om ze commercieel aantrekkelijk te kunnen afzetten. "Daardoor kunnen we een groot deel van de oogst niet echt rendabel maken", legt hij uit. De oorzaak lag waarschijnlijk bij de bestuiving. De mannelijke planten waren nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor er te weinig bloei was voor een goede natuurlijke bestuiving. Er werd wel extra pollen verneveld in de boomgaard om het proces te ondersteunen, maar dat leverde helaas niet genoeg resultaat op. De kleine vruchten laten ook binnenin minder pitjes zien: een duidelijk teken van een onvolledige bestuiving.

© EARL Les Chambres

Toch blijft de teler positief. "Volgend jaar zullen de mannelijke planten verder uitgegroeid zijn, wat een betere natuurlijke bestuiving moet opleveren. Daarnaast wil ik via bladbemesting met sporenelementen de celgroei stimuleren en zo de maatvoering te verbeteren."

Deze eerste oogst was dus bovenal een leerjaar. Oboussier ziet veel potentie in de rode kiwi en is ervan overtuigd dat met een paar bijsturingen de opbrengsten en de maten volgend seizoen duidelijk vooruit zullen gaan.

Voor meer informatie:
Anthony Oboussier
EARL Les Chambres
Tel: +33 (0)6 75 85 59 51 (Frankrijk)
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer