In de Drôme heeft teler Anthony Oboussier zijn allereerste oogst rode kiwi's binnengehaald. Met de smaak zit het goed, maar de maatvoering blijft iets achter bij de verwachtingen.
© EARL Les Chambres
Oboussier is pas begonnen met kiwiteelt. Half september plukte hij zijn eerste gele kiwi's. "Dat was een kleine oogst, maar dat hoort eigenlijk bij een eerste jaar", vertelt hij. Op 10 oktober startte vervolgens de oogst van de rode kiwi's. Met 1,4 ton per hectare noemt hij dat een bemoedigend begin. "De smaak is echt top, met een hoog suikergehalte en een mooie kleur. Dat geeft vertrouwen."
© EARL Les Chambres
Toch bleek de maatvoering een knelpunt. Zo'n 60% van de vruchten bleef onder de 65 gram, de ondergrens om ze commercieel aantrekkelijk te kunnen afzetten. "Daardoor kunnen we een groot deel van de oogst niet echt rendabel maken", legt hij uit. De oorzaak lag waarschijnlijk bij de bestuiving. De mannelijke planten waren nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor er te weinig bloei was voor een goede natuurlijke bestuiving. Er werd wel extra pollen verneveld in de boomgaard om het proces te ondersteunen, maar dat leverde helaas niet genoeg resultaat op. De kleine vruchten laten ook binnenin minder pitjes zien: een duidelijk teken van een onvolledige bestuiving.
© EARL Les Chambres
Toch blijft de teler positief. "Volgend jaar zullen de mannelijke planten verder uitgegroeid zijn, wat een betere natuurlijke bestuiving moet opleveren. Daarnaast wil ik via bladbemesting met sporenelementen de celgroei stimuleren en zo de maatvoering te verbeteren."
Deze eerste oogst was dus bovenal een leerjaar. Oboussier ziet veel potentie in de rode kiwi en is ervan overtuigd dat met een paar bijsturingen de opbrengsten en de maten volgend seizoen duidelijk vooruit zullen gaan.
Voor meer informatie:
Anthony Oboussier
EARL Les Chambres
Tel: +33 (0)6 75 85 59 51 (Frankrijk)
[email protected]