Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meer kleine Rocha-peren beschikbaar dit jaar"

De verkoop van Portugese Rocha-peren hangt momenteel sterk af van de maat van de vrucht, zegt Tomás Ferreira, directeur van exportbedrijf Granfer: "Rocha kwam dit jaar op een markt die behoorlijk anders is dan vorig jaar. Door hoge voorraden zomerfruit, een kleiner aanbod uit het noordelijk halfrond en enkele warme weken verloopt de afzet van grotere peren zoals gewenst, maar de kleinere maten verkopen trager. Omdat er dit jaar meer kleine Rocha-peren beschikbaar zijn, ligt onze commerciële focus op deze maten."

Volgens Ferreira is de totale oogst vergelijkbaar met vorig jaar, maar er is een duidelijk verschil in beschikbaarheid van kleine en grote maten. "Qua volume ligt de Rocha-oogst vrijwel op hetzelfde niveau als vorig jaar, met een officiële stijging van 1%, maar de kwaliteit verschilt. Door de warme, droge zomer zijn de Brix-waarden hoger en is een groot deel van de peren kleiner dan 60 mm. Dit drukt de beschikbaarheid van de grotere maten, waardoor de markt vooral de 60 mm+ maten zou moeten beschermen, in lijn met de prijsstijgingen van vorig jaar. Promotionele acties gericht op kleinere maten blijft daarom belangrijk."

© Granfer

Sommige telers hebben ervoor gekozen vroeger te oogsten, wat volgens Ferreira een riskante keuze is geweest: "Vooral telers die eerder oogstten om een lagere hardheid te voorkomen, hebben kleinere peren geoogst. Dit was mogelijk niet ideaal, aangezien de oogst dit jaar twee weken later begon dan normaal. Telers die het fruit tot het einde hebben laten hangen, oogstten enkele van de beste peren van de afgelopen seizoenen, met gebalanceerde maten en uitstekende zoetheid."

Hoewel oktober een rustige maand was, verwacht Ferreira dat de verkoop aantrekt nu het vakantieseizoen nadert. "De markt vertraagt meestal in oktober, vooral in een warme maand zoals deze, met zomeravonden tot ver in de tweede helft van de maand. Zodra de temperaturen dalen, nemen de voorraadniveaus in veel landen af en trekt de verkoop aan richting het vakantieseizoen."

Ferreira benadrukt dat de Rocha-peer goed verkoopt op meerdere continenten, maar dat er nog groei mogelijk is: "Rocha is sterk vertegenwoordigd op de drie Atlantische continenten: Europa, Afrika en Amerika. Met nieuwe protocollen met Aziatische landen en promoties op dat continent zien we ook daar kansen. Terwijl we focussen op langetermijnpartnerschappen, willen we onze niche in nieuwe markten verder ontwikkelen, omdat klanten de aantrekkingskracht van de Rocha-peer erkennen."

Een spannende periode wacht Granfer, aldus Ferreira, met een volledige rebranding en de introductie van een premiumlijn Granfer Rocha-peren: "De komende weken werken we nauw samen met retail-, groothandel- en horecapartners om de Rocha-peer top-of-mind te houden bij consumenten. Granfer legt de focus op innovatie, smaak en duurzaamheid. Hoewel de kernmarkt de traditionele Rocha-peer blijft, blijven we vernieuwen."

"Onze premium Granfer Rocha-lijn is rijp, klaar voor verkoop en gericht op markten die waarde hechten aan onderscheidende eigenschappen. Het is een farm-to-fork oplossing met een aantrekkelijke presentatie en laat zien dat we de Rocha-peerervaring verder willen verbeteren buiten de conventionele kanalen," besluit Ferreira.

Voor meer informatie:
Tomás Ferreira
Granfer
Tel: +351 910 200 993
[email protected]
www.granfer.pt

Gerelateerde artikelen → Zie meer