Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schilmachine voor witte asperges om consumptie in Frankrijk aan te zwengelen

Het Franse familiebedrijf Agrivaloire zit al 35 jaar in de asperges. Het begon met de afzet van jonge aspergeplanten en onder leiding van Enya Vermuë, die het stokje van haar ouders overnam, speelt het bedrijf tegenwoordig ook een rol in het leveren van machines voor aspergetelers. Want één probleem steekt steeds vaker de kop op: het nijpende tekort aan personeel op het veld.

Door de Nederlandse roots van haar vader en goede contacten in België, Nederland en Duitsland, weet Enya de juiste Europese machinebouwers te vinden. Agrivaloire fungeert daardoor als schakel tussen buitenlandse leveranciers en de Franse markt, inclusief aftersales.

© FreshPlaza
Enya Vermuë presenteert de Peelmaster Mini van Tenrit Foodtec op de IAD-beurs 2025

Wat in Duitsland al jaren normaal is, is in Frankrijk nog nieuw
Tijdens de IAD – IBD vakbeurs liet Agrivaloire een aantal aspergeschilmachines zien die in Duitsland al lang ingeburgerd zijn, maar in Frankrijk nog als nieuwigheid worden beschouwd. Geen toeval, want Duitsers eten veel meer witte asperges dan de Fransen.

Volgens Enya heeft dat ook te maken met de cultuur rondom koken. "In Duitsland staat men gemiddeld maar 25 tot 30 minuten in de keuken, terwijl dat in Frankrijk vroeger makkelijk anderhalf uur was. In die context is zo'n schilmachine natuurlijk handig." Maar ook in Frankrijk is de kooktijd intussen flink gekrompen. En dus is het volgens haar tijd om de keukenapparatuur daarop af te stemmen.

Uit een recent onderzoek van het CTIFL blijkt dat 56% van de mensen die geen asperges consumeren deze groente te bewerkelijk vindt, en 44% weet niet goed hoe ze ze moeten klaarmaken. Vooral het schillen schrikt af. Volgens Enya kan de schilmachine een nieuwe impuls geven aan de aspergemarkt door de bereiding eenvoudiger te maken en de drempel voor de consument te verlagen.

© FreshPlaza
Het industriële model aspergeschiller op de IAD-beurs

Drie modellen voor elk type gebruiker
Tijdens de beurs presenteerde Agrivaloire drie machines, elk voor een ander doelpubliek. Het eerste model is bedoeld voor de verwerkende industrie en biedt uitgebreide instelmogelijkheden. Het tweede, en meest opvallende, is een zelfbedieningsmodel voor in de supermarkt, vlak naast het aspergeschap. "Het is praktisch en trekt aandacht. Je kunt gerust zeggen dat het de blikvanger van de afdeling is."

Het derde model, de Peelmaster Mini van Tenrit Foodtec, is compact en gericht op kleine winkels en speciaalzaken. "Deze machine schilt een kilo asperges in 20 seconden. Je hoeft niks in te stellen of te bedienen: je stopt er een asperge in, en aan de andere kant komt hij geschild eruit." De Peelmaster Mini zal vanaf 2026 te koop of te huur zijn in Frankrijk. Wat vooral opvalt aan deze laatste twee modellen: ze zijn heel gebruiksvriendelijk.

De Franse markt komt op gang
Waar men in Frankrijk twee jaar geleden nog wat aarzelde, komt er nu duidelijk beweging in de markt. "Vorig jaar hebben we zes machines verhuurd en drie verkocht. Voor een eerste jaar is dat al een mooi resultaat", zegt Enya. De vele aanvragen en demonstraties tijdens de beurs laten zien dat de interesse alleen maar groeit.

Met deze slimme oplossingen wil Agrivaloire niet alleen de telers ondersteunen, maar ook het aspergeplezier bij de consument terugbrengen. Want hoe makkelijker je het maakt, hoe groter de kans dat de asperge weer vaker op tafel komt.

Voor meer informatie:
Enya Vermuë
Agrivaloire
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer