© Barbera International S.R.L.
De sinaasappeloogst is net begonnen op Sicilië, en volgens Alessandro Barbera belooft het een uitstekend seizoen te worden. Het fruit komt met mooie maten, de opbrengst is goed en de kwaliteit hoog. "Onze sinaasappelen worden op het perfecte moment geplukt, dus de smaak zit altijd goed. Dat zullen zowel onze klanten als de consumenten zeker waarderen," aldus Barbera.
Hij is directeur en eigenaar van het Siciliaanse familiebedrijf Gruppo Barbera, gevestigd in Adrano, aan de voet van de Etna. De combinatie van een mild klimaat en vruchtbare vulkanische grond zorgt daar voor bijzondere producten zoals de Barbera cactusvijg. Sinds 2010 is het bedrijf flink gegroeid: van een bescheiden familiebedrijf naar een professionele onderneming met externe specialisten. Er zijn volop investeringen gedaan, zoals de vernieuwing van het pakstation in 2016 en de aankoop van nieuwe landbouwgrond. Ook is er een coöperatie opgericht om de oogsten te bundelen.
© Barbera International S.R.L.
Wat het teeltseizoen betreft: het voorjaar bracht voldoende regen, wat gunstig was voor zowel citrus als zomer- en herfstfruit. Dankzij doordacht waterbeheer konden telers hun zorgen over de extreme droogte in 2024/2025 grotendeels loslaten.
Ook dit jaar kiest het bedrijf voor een duidelijke indeling van het aanbod. Er zijn sinaasappelen om zo te eten – groter van stuk, ideaal om in partjes te verdelen – en sinaasappelen om te persen, die wat kleiner zijn maar vol sap zitten. De handsinaasappelen worden verkocht onder de naam Gustose Barbera, de perssinaasappelen onder Succose Barbera, beide verpakt in netzakken met vernieuwde labels.
Niet alleen de sinaasappelen doen het goed. Ook de granaatappelen beloven veel goeds, vooral de vroege rassen. Het bekende Wonderful ras, goed voor zo'n 80% van de oost-Siciliaanse teelt, wordt goed ontvangen. Door de recente temperatuurdalingen kleuren de vruchten sneller en rijpen ze mooi.
© Barbera International S.R.L.
Barbera merkt bovendien een toenemende vraag naar biologisch fruit. Het bedrijf heeft onder andere zijn bloedsinaasappelen omgeschakeld naar bio-teelt. Dat biedt ook ruimte voor bijenkolonies, die er in een pesticidevrije omgeving maandenlang kunnen leven en helpen bij de bestuiving in het voorjaar.
De belangrijkste afnemers blijven Europese supermarktketens, met name in Frankrijk, Duitsland en België. Maar de groei op de Italiaanse markt is voor Barbera een bron van extra trots.
"Wij willen de consument het beste van Sicilië bieden", zegt Alessandro Barbera tot slot. "Eerlijk geteeld, vol van smaak, en met respect voor de natuur."
Voor meer informatie:
Alessandro Barbera
Barbera International
Via Catania, 7
95031 Adrano (CT) – Italië
Tel: +39 (0)95 760 1071
[email protected]
www.barbera-international.com