De oogst van Bacon avocado's ligt stil in Zuid-Spanje. De vraag is volledig ingezakt. De oorzaak is goedkopere import uit landen als Marokko en Israël die de prijzen onder druk zet. Volgens Fernando Martín, directeur van coöperatie Bio Procam, begon de pluk ongeveer drie weken geleden. "In de eerste tien dagen liep de afzet goed, maar daarna viel de afzet ineens stil", vertelt hij.
"De Europese markt wordt momenteel overspoeld met greenskins van derde landen. Het gaat dan onder anderen om Bacon avocado's uit Marokko en Israëlische Ettingers, die voor lagere prijzen aangeboden worden. Dat maakt het lastig voor Spaanse telers om hun product kwijt te raken."
© BioProcam
Aan veel bomen hangen nog ongeoogste Bacons, maar de grote Europese retailers kijken inmiddels alweer vooruit naar de komende Hass oogst, die over zo'n twee weken begint. "We weten niet zeker of we de resterende Bacons nog verkocht krijgen. Het is geen gigantisch volume vergeleken met Hass, maar voor de telers die dit ras hebben staan zou het verlies groot zijn", zegt Martín bezorgd.
"In tegenstelling tot Fuerte, die langer aan de boom kan blijven hangen en zo wat meer speling geeft in het vinden van een goed verkoopmoment, moet Bacon precies op tijd geoogst worden. Te laat is geen optie."
Ook in Marokko groeit de avocado-oogst hard. Dat land is inmiddels een serieuze concurrent van Spanje geworden. Vorig seizoen was de Marokkaanse teelt zelfs verdubbeld. Tegelijk komt er ook nog avocado uit Chili en Mexico op de markt, vooral grotere maten.
Toch is er hoop: de vraag naar biologische Hass avocado's trekt alweer aan. "We krijgen al telefoontjes van klanten die graag met onze biologische Hass willen starten", meldt Martín optimistisch.

Bio Procam specialiseert zich in de teelt en export van biologische avocado's en mango's, maar biedt ook biologische aan, groenten zoals komkommer, tomaat, courgette, aubergine, sperzieboon en in kleinere volumes paprika. Ze leveren binnen Spanje en aan diverse Europese landen.
Door het warme najaar zijn de groente-oogsten in Granada eerder op gang gekomen dan normaal. Tegelijkertijd liepen de seizoenen in Noord-Europa juist wat langer door dankzij het goede weer. "Toch verloopt de afzet op dit moment vlot", stelt Martín gerust. "We hebben al een paar weken mooie volumes komkommer, en zijn ook gestart met courgette en aubergine. Deze week komen daar de eerste tomaten bij."
Voor meer informatie:
Fernando Martín
Bio Procam
Ctra. Almería km. 1,6
Motril (Granada) – Spanje
Tel: +34 958600306
[email protected]
www.procamsca.com