Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul van Groningen (Hudepa) blikt vooruit op Spaans vruchtgroentenseizoen:

"Paprika's zouden dit seizoen weleens het zorgenkindje kunnen worden"

© HudepaTholen - Het Spaanse vruchtgroentenseizoen is weer begonnen. Paul van Groningen van Hudepa - die samen met zijn vrouw Maria Elena als commercieel agent actief is vanuit Spanje - was de afgelopen dagen onderweg in de regio Almeria op bezoek bij tuinders en pakstations en maakt de balans op.

"In verschillende pakhuizen waren ze al met komkommers, courgettes, aubergines, paprika's, en tomaten begonnen. We kregen te horen dat er dit jaar genoeg courgettes en aubergines zullen zijn vanwege uitbreiding in de teelt. Er zijn paprikatelers die zijn overgestapt op deze producten. In komkommers en tomaten zijn de arealen vergelijkbaar met voorgaand jaar", vertelt Paul.

"De paprika's zouden dit seizoen nog weleens het zorgenkindje kunnen worden. Door de hoge druk van diverse plagen worden er veel kwaliteitsproblemen en lagere opbrengsten verwacht. Er zijn nu al diverse telers die hun planten alweer gerooid hebben, omdat ze er nu al te slecht er voorstonden", vertelt Paul.

© Hudepa

"Tegen de trips die er nu in de paprika zit, is nog geen goed werkend en door de EU toegestaan gewasbeschermingsmiddel beschikbaar. Er zijn wel natuurlijke bestrijdingsmiddelen - dus andere beestjes - die het te lijf gaan, maar dat zijn erg dure oplossingen en werken ook niet meteen en voor alles."

"De kostprijs van de paprika's is dus een stuk hoger dan normaal en er zal veel meer product met schilschade komen. Telers zijn in gesprek met de afnemers en grote supermarktorganisaties om dit verhaal te delen. Kort gezegd zal er dit seizoen dus een lagere kwaliteit paprika met een hogere prijs geaccepteerd moeten worden, wil men überhaupt paprika's beschikbaar houden", besluit Paul.

Voor meer informatie:
Paul van Groningen
Hudepa
Tel.: +34 611 537 616
[email protected]
www.hudepa.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer