Tholen - "Nu we in week 44 zijn aanbeland, loopt het Hollandse kasgroentenseizoen op zijn eind. Veel (retail)contracten van Hollandse kasgroenten stoppen in de weken 40-44 en dan wordt een switch gemaakt naar Spaanse of Marokkaanse import. Hierdoor zie je op de markten gedurende een periode van een paar weken iets meer Hollands product, voornamelijk tomaten en paprika", vertelt Philip van Geest van Van Geest International (VGI).
"Het product is in die laatste weken vaak iets bonter van kleur als gevolg van een ongelijkere rijping. Met andere woorden: in het seizoen ziet het er net even wat beter uit. Maar alle waar is naar zijn geld, en vaak gaat dit dan ook op iets lager geld weg, al naargelang de vraag. De vraag op de (groothandels)markten is niet verkeerd geweest de laatste maanden, maar de invloed van direct geleverde import gaat men in Nederland nu wel beter merken", verwacht de handelaar.
© Van Geest international
"Het seizoen van de Hollandse aubergines is vrijwel geheel voorbij en Spanje is al volop op de markt. Hetzelfde geldt voor courgettes. De ronde tomaten, cherrytomaten en vleestomaten gaan nog één, twee of heel misschien wel drie weken door, de aanvoer van trostomaten loopt gewoon redelijk door in verband met de overlap belichte teelt / herfstteelt", aldus Philip.
"Hollandse komkommers zijn er nog wel voldoende beschikbaar, al duurt dat niet lang meer en gezegd dient te worden dat ze nog steeds beter zijn dan Spaanse. Daarvan is bekend dat de eerste partijen vaak lichter van kleur zijn, en dat is ook nu weer gebleken. Het aanbod paprika's droogt nu erg hard op. Daar kan nog wel een tekort ontstaan, ook vanwege de tripsproblemen die zich nu al in Spanje voordoen. Er is wat meer - vaak iets fijnere - groene paprika uit Holland, omdat telers soms kiezen om leeg te snijden om het seizoen af te sluiten."
Voor meer informatie:
Philip van Geest
Van Geest International
Jogchem van der Houtweg 41
2678 HA De Lier
Tel: 0174-514300
[email protected]
www.vgibv.nl